Dostupni linkovi

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona

Održani protesti u Srbiji, Vučić za izmene spornog zakona

Drugu subotu zaredom građani u Srbiji blokirali su saobraćajnice širom zemlje zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

  • Od Beograda, preko Subotice i Užica do Niša, u subotu, 4. decembra, organizovane su blokade puteva zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.
  • Organizatori protesta proglasilu su blokadu uspešnom i najavili da će, ako vlasti ne povuku ove zakone, svaka sledeća blokada trajati sat vremena duže.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će se angažovati da se uradi novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.
  • Dok su građani širom Srbije protestovali, Vučić je razgovarao sa meštanima doline reke Jadar u zapadnoj Srbiji gde je kompanija Rio Tinto zainteresovana da eksploatiše rudu jadarit.
  • Ovo je druga subota zaredom u kojoj su građani protestovali zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.
  • Zabeleženo je nekoliko manjih incidenata u Novom Sadu i Beogradu.
  • Proteste protiv zakona je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija među kojima je i pokret "Kreni-promeni", a priključili su im se i predstavnici pojedinih opozicionih partija, kao i lokalnih udruženja.
  • MUP je ranije saopštio da su blokade protivzakonite.
  • Skupština Srbije je krajem novembra potvrdila izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Izmene omogućavaju državi da po hitnom postupku oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku – ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.
  • Demonstranti veruju da su dva zakona donesena kako bi se stranim kompanijama, prvenstveno međunarodnoj rudarskoj kompaniji “Rio Tinto”, olakšalo poslovanje u Srbiji.
  • Aktivisti i građani su protiv projekta “Rio Tinto”, zainteresovanog za eksploataciju rude jadarit na zapadu Srbije, jer smatraju da bi ugrozio životnu sredinu.
  • Iz “Rio Tinta” su ranije odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.
18:54 4.12.2021.

Ovaj blog je zavšen.

Hvala što ste nas pratili.

18:36 4.12.2021.

Protesti u Srbiji u slikama

Pogledajte kako su izgledale protestne blokade puteva u gradovima Srbije tokom 4. decembra 2021.

17:57 4.12.2021.

Vučić za izmene zakona o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se angažovati da se uradi novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.

"I da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, a ako ne onda da vratimo stari zakon tim novim. Ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ono što vam kažem to će biti ispunjeno", poručio je Vučić.

On je u Gornjim Nedeljicama u zapadnoj Srbiji, gde je kompanija Rio Tinto zainteresovana da eksploatiše rudu jadarit, rekao da Zakon o eksproprijaciji nije protivustavan i da je krajnji rok za njegovo potpisivanje 10. decembar.

Vučić je zamerio da je u zakonu propisan kratak rok za žalbe, što je takođe i kritika demonstranata.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga nakon usvajanja u parlamentu potpiše predsednik Srbije.

Skupština Srbije je krajem novembra potvrdila izmene Zakona o eksproprijaciji.

17:41 4.12.2021.

Šta je Vučić obećao meštanima Gornjih Nedeljica?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je meštanima doline Jadra u zapadnoj Srbiji da će razgovarati sa Rio Tintom da se deponija čije se izgradnje meštani pribojavaju skloni iz te doline.

„Ne mogu da računaju samo na svoj profit nego i na zdravlje ljudi, bićemo vrlo čvrsti i odlučni po tom pitanju“, poručio je Vučić.

On 4. decembra boravi u mestu Gornje Nedeljice, u kraju u kome je kompanija Rio Tinto zainteresovana za eksploataciju rude jadarit. Meštani su zabrinuti da bi rudnik mogao da zagadi plodnu zemlju i vodu.

Vučić je nakon razgovora sa građanima naveo da je shvatio da je njihov najveći strah da će se između reke Jadar i sela Korenita napraviti jalovište, deponija, na najplodnijoj zemlji.

"Shvatio sam da se plašite da to može da ugrozi životnu sredinu i da bi eventualnim poplavama u budućnosti moglo da bude sve ugroženo", rekao je.

Vučić je naveo da će se razgovarati sa Rio Tintom i videti kakve su ugovorne obaveze Srbije.

Govoreći o primedbama o ekspropijaciji zemljišta koje je čuo od meštana, predsednik Srbije je rekao da država ne oduzima zemlju i da nije ulazila u proces eksproprijacije.

"Zemlju ste prodavali vi koji ste želeli i prodavali ste privatnoj kompaniji Rio Tinto", naveo je Vučić.

On je poručio i da se u narednom periodu neće ništa dešavati što se tiče odluka državnih organa.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG