Dostupni linkovi

Zašto opšta zabrana putovanja nije način da se zaustavi širenje omikrona?


Aerodrom u Londonu, januar 2021.
Aerodrom u Londonu, januar 2021.

Kada je omikron varijanta korona virusa prvi put identifikovana u Južnoj Africi, krajem novembra, naučnici ove države brzo su alarmirali svjetske zdravstvene zvaničnike o novoj mutaciji.

Iako su naučnici imali malo podataka o novom soju i nisu sigurni gdje i kako se prvi put pojavio nekoliko država – Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija i zemlje Evropske unije odmah su najavile hitne mjere zabrane putovanja iz Južne Afrike i drugih južnih država u Africi.

Restriktivne mjere uvedene nakon toga i u drugim dijelovima svijeta izazvale su nezadovoljstvo nekih zdravstvenih zvaničnika i stručnjaka koji su upozorili da su zabrane preuranjene i da mogu da mogu biti štetan presedan. Zašto?

"Ima malo koristi od ovakvih zabrana", rekao je za NPR Saad Omer, director Yale Instituta za globalno zdravlje.

"Nažalost, iz onoga što znamo o epidemiologiji SARS-CoV-2 i epidemiologiji ove varijante, već je kasno", rekao je Omer, napominjući visoku prenosivost ove mutacije.

Iako je omikron varijanta prijavljena u nekoliko evropskih država, Aziji i Sjevernoj Americi, zabrane putovanja se uveliko nameću za afričke zemlje.

Jedan od identifikovanih slučajeva zaraženih omikron sojem u Belgiji nije imao kontakte sa nekim iz država sa juga Afrike niti je putovao, što navodi da je prenos u zajednici već uzeo maha.

"Ako je stvar u prevenciji varijante da uđe, sada nema smisla isključivati države kada su varijante identifikovane", rekao je Omer.

Ostale mjere jednako važne kao i zabrana putovanja

Opšte zabrane putovanja neće spriječiti širenje soja omikron, ali putovanja treba da odgode osobe starije od 60 godina, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) u utorak, 30. novembra.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi redovno donosi preporuke za 194 države članice. Pravila se ne primjenjuju u svim državama isto. "Opšte zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a biće težak teret za živote ljudi i zarađivanje za život", rečeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Smatra se da je poštovanje svih mjera - zatvaranja, raširenog testiranja i sigurnosnih mjera poput nošenja zaštitne maske, čestog pranja ruku i fizičke distance bilo jednako važno kao i zabrana putovanja, makar u prvoj fazi pandemije.

"Umjesto da se uvode zabrane putovanja, radije treba imati valjane politike izolacija i praćenja kontakata koje bi usporile širenje", rekla je doktorka Deepti Gurdasani, epidemiološkinja Univerziteta Queen Mary u Londonu, kako prenosi BBC.

Omikron vraća restrikcije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

"Očekuje se da će varijanta omikrona biti otkrivena u sve većem broju zemalja kako nacionalna tijela pojačaju svoje aktivnosti nadzora. (…) WHO pomno prati širenje soja omikron, a u toku su studije kako bi se razumjelo više o ovim mutacijama i njihovom uticaju na prenosivost, virulentnost, dijagnostiku, terapiju i vakcine", stoji u saopštenju SZO.

SZO je takođe dao savjete svim zemljama o tome kako odgovoriti na omikron mutaciju.

"Države bi trebale da nastave sa pristupom utemeljenim na dokazima i riziku prilikom provođenja mjera vezanih za putovanja u skladu s Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR)", stoji u saopštenju.

"Nacionalna tijela u zemljama polaska, tranzita i dolaska mogu primijeniti višeslojni pristup ublažavanja rizika kako bi potencijalno odgodili i/ili smanjili izvoz ili uvoz nove varijante. (…) Takve mjere mogu da uključuju provjeru putnika prije putovanja i/ili po dolasku, korištenje testiranja na SARS-CoV-2 ili primjenu karantina za međunarodne putnike", navodi se.

"Sve mjere trebale bi biti srazmjerne riziku, vremenski ograničene i primjenjivane s obzirom na dostojanstvo putnika, ljudska prava i temeljne slobode, kako je navedeno u IHR-u (2005.)."

Šta kaže nauka?

Studije koje izučavaju period izbijanja pandemije sugerisale su da su restrikcije na putovanja mogla da imaju neki inicijalni uticaj kod usporavanja širenja zaraze.

Istraživanja objavljena u žurnalu Nature u decembru 2020. navode da su restrikcije na putovanja bile efikasne u ranoj fazi, ali da su postale manje djelotvorne kako je prolazilo vrijeme.

Istraživanje berlinskog centra za društvene nauke, WZB, prošlog oktobra proučavalo je ograničenja putovanja i stope smrtnosti u više od 180 zemalja došlo je do sličnih zaključaka, dodajući:

  • Najveći uticaj je bio kada su zemlje zabranile putovanja prije nego što su zabilježile 10 ili više smrtnih slučajeva
  • Obavezni karantin za sve putnike bio je učinkovitiji od zabrane ulaska
  • Ciljana ograničenja na određene zemlje imala su veći učinak od opštih zabrana na sve strane putnike

Istraživanje koje se bavilo ranim danima pandemije u Velikoj Britaniji, koje navodi BBC, kada je bilo malo ograničenja putovanja pokazalo je da je virus unesen više od hiljadu puta, uglavnom iz drugih zemalja Evrope.

Jedna ključna razlika od ranijih faza pandemije je ta što se vakcine sada uvode širom svijeta. Međutim, tempo je neujednačen među zemljama, ali i učinkovitost vakcina protiv varijante omikron još je neizvjesna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG