Dostupni linkovi

Nevladina udruženja traže reakciju nadležnih zbog radnika Linglonga u Srbiji


Gradilište fabrike Linglong u Zrenjaninu na severozapadu Srbije
Gradilište fabrike Linglong u Zrenjaninu na severozapadu Srbije

Nevladina udruženja Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA zatražile su 15. novembra reakciju nadležnih u Srbiji zbog položaja radnika iz Vijetnama koji su zaposleni na gradilištu fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, na severoistoku Srbije.

U saopštenju ovih udruženja, nakon što su njihovi predstavnici posetili vijetnamske radnike, navodi se da su im "ozbiljno narušena radna prava i ugroženo zdravlje, kao i da "veliki broj činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije".

"Radnici iz Vijetnama, kojih trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju su dolazili tokom marta, aprila i maja ove godine. Transport su organizovale agencije iz Vijetnama, koje su za svoje usluge (prevoz, pribavljanje vize i smeštaja) unapred potraživale od radnika 2.200 do 4.000 dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji", navodi se u saopšenju.

U saopštenju se dodaje da je kineska kompanija Linglong na svom gradilištu fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu angažovala izvođača radova "China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction" koja, kako se dodaje, "preko desetak agencija iz Vijetnama regrutuje radnike za rad u Srbiji".

"Nikome od radnika koji su potpisali ugovor, nije naznačen datum započinjanja rada, a na osnovu njihovih izjava saznajemo da im je novac isplaćivan 'na ruke'", saopštila su nevladina udruženja.

Fabrika pneumatika kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, čija je izradnja u toku, prostiraće se na nešto više od 97 hektara građevinskog zemljišta koje je investitoru ustupljeno bez naknade, ugovorom koji su u martu 2019. potpisali direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić i vlasnik Shandong Linglong Tire Co. Ltd. Vang Feng.

'Neadekvatni uslovi za život i rad'

U saopštenju nevladinih udruženja se navodi da se rad na gradilištu odvija u smenama koje traju devet sati, sa jednom pauzom za ručak u trajanju od sat vremena, kao i da poslodavac "ne obezbeđuje korišćenje svih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu".

"Radnici su u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica", navela su nevladina udruženja.

U saopštenju se navodi da su radnici, po dolasku u Srbiju, morali da predaju poslodavcu i da su smešteni u barake koje nemaju adekvatne uslove za život i boravak.

"U pretrpanim sobama nalaze se kreveti na sprat, a u objektu postoje samo dva toaleta na navedeni broj radnika (500). Kreveti nemaju dušeke, već daske prekrivene tanjim jorganom. Nema adekvatne infrastrukture i kanalizacije", navodi se.

U saopštenju se dodaje da radnicima nisu obezbeđeni grejanje, struja i pijaća voda, da nema tople vode za tuširanje i da odeću peru ručno i suše na postojećim štrikovima gde čuvaju i druge stvari jer nemaju ormare.

Nehumani životni uslovi za radnike iz Kine u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

Nevladina udruženja su navela da je radnicima ugroženo zdravlje i iz perspektive pandemije COVID-19.

"Kada se neko razboli, izoluje se u improvizovanu bolničku sobu gde ostaje dok ne ozdravi, bez plaćene nadoknade. Nekolicina njih sa simptomima COVID-19 sami su pokrivali troškove testiranja u privatnoj klinici na koju ih je poslodavac uputio, kao i troškove neophodnih lekova", navodi se.

U saopštenju se dodaje da su zbog loših uslova života i rada radnici do sada u dva navrata štrajkovali, prvi put zbog toga što nemaju dovoljno hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada, jer im je plata kasnila dva meseca.

Organizacije ASTRA i A11 saopštile su da su 15. novembra uputile zvaničnu prijavu "potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije" i molbu za reakciju Republičkom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektoratu za rad i Ministarstvu zdravlja.

Iz Ministarstva rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa povodom navoda nevladinih udruženja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta izjavio da će "proveriti" u kakvim uslovima rade zaposleni u kompaniji Linglong.

"Molim vas da mi oprostite, stvarno nisam stigao da se pozabavim time kako rade kineski radnici u Srbiji", rekao je Vučić 27. oktobra odgovarajući na ponovljena pitanja novinara N1.

Novinarske ekipe koje su pokušavale da naprave prilog o toj fabrici je do sada u nekoliko navrata presretalo obezbeđenje fabrike, van fabričkog kruga, i ometalo njihov rad.

XS
SM
MD
LG