Dostupni linkovi

Macron sa gradonačelnicima Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Bijeljine


Susret predsjednika Francuske Emmanuela Macrona sa gradonačelnicima Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Bijeljine (11. novembar 2021)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron razgovarao je s gradonačelnicima Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Bijeljine- Benjaminom Karić, Mariom Kordićem, Draškom Stanivukovićem i Ljubišom Petrovićem na Pariskom forumu za mir, objavio je francuski predsjednik na svom facebook profilu.

“Oni predstavljaju obnovu bh. političke elite sa programom inovativnog djelovanja na čelu svojih gradova, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i održivog razvoja. Oni svakodnevno dokazuju sposobnost Bosne i Hercegovine da izrodi novu generaciju mladih političkih lidera koji rade na jedinstvu zemlje”, naveo je Macron.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, kako je objavljeno na sajtu Grada Sarajeva, je tokom susreta istakla važnost podrške Francuske u integraciji BiH u Evropsku uniju i očuvanju teritorijalnog integriteta.

“Nama je potrebno razumijevanje Evrope, ali i mi smo potrebni Evropi. Samo tako možemo odolijevati unutrašnjim i vanjskim izazovima koje sa sobom nosi 21. stoljeće. Hvala predsjedniku Macronu i ostalim dužnosnicima prijateljske države na podršci i pozivu za učešće na ovom eminentnom skupu”, poručila je Karić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, navodi se u objavi Grada Banjaluke na facebook stranici, je sa francuskim predsjednikom razgovarao o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj.

“Podrška u borbi protiv kriminala i korupcije je neupitna, ali i za naš put prema većoj transparentnosti institucija, kao jednoj od ključnih evropskih vrijednosti”, rekao je Stanivuković.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara je na facebook profilu objavio kako je tokom razgovora na Pariskom forumu naglasio da je lokalna razina vlasti u organizacijskom, tehničkom i političkom planu, generator mira i stabilnosti u bilo kojoj državi.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je francuskom predsjedniku, ističe se na web stranici Grada Bijeljina, izrazio uvjerenje da se evropski put BiH ne smije dovoditi u pitanje.

Pariski forum za mir okuplja brojne lidere međunarodnih organizacija i šefove država ili vlada.

Ove godine je posvećen ekonomskom oporavku poslije pandemije korona virusa.

Pariski forum za mir pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron 2018., na stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, s ciljem promovisanja multilateralizma.

XS
SM
MD
LG