Dostupni linkovi

Odbor Skupštine RS: Zakon o zaštiti ćirilice utemeljen na entitetskom Ustavu


Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republikę Srpske (arhivska fotografija)

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) ocijenio je da je Zakon o zaštiti i upotrebi jezika srpskog naroda utemeljen na Ustavu Republike Srpske (RS), i da se sa pravnog aspekta ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Odbor ističe da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma ima za cilj da sistemski uredi zaštitu, očuvanje i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u RS kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, prenosi Federalna novinska agencija.

Ovaj zakon ima za cilj da definiše jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo kao kulturno dobro od izuzetnog značaja kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u RS - saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću NSRS.

U saopćenju se navodi da je ustavni osnov za donošenje predmetnog zakona sadržan u Amandmanu XXXII tačka 6. 12. na član 68. Ustava Republike Srpske.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Podsjećamo, Klubovi Bošnjaka i Hrvata NSRS su 23. septembra pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer, kako tvrde, Zakon nije u skladu sa Ustavom RS zbog toga što se jezik i pismo srpskog naroda favorizuje u odnosu na jezike i pisma druga dva konstitutivna naroda u RS.

Sporni zakon usvojen je u NSRS 15. septembra na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije.

Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u RS se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u ovom entitetu kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

Ranije su iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS najavili da će apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti Ustavnom sudu BiH ukoliko Ustavni sud RS ne proglasi ovaj Zakon neustavnim.

XS
SM
MD
LG