Dostupni linkovi

U Srbiji 52 incidenta motivisana predrasudama prema LGBT+ zajednici tokom 2020.


Zločini motivisani mržnjom i dalje predstavljaju najveći broj dokumentovanih i prijavljenih incidenata, dok se diskriminacija manje prijavljuje, ili manje prepoznaje, saopšteno je iz nevladine orgnizacije "Da se zna!"
Zločini motivisani mržnjom i dalje predstavljaju najveći broj dokumentovanih i prijavljenih incidenata, dok se diskriminacija manje prijavljuje, ili manje prepoznaje, saopšteno je iz nevladine orgnizacije "Da se zna!"

Nevladina organizacija “Da se zna!” predstavila je u petak, 29. oktobra, četvrti po redu izveštaj o incidentima protivpravnog postupanja nad kvir osobama u Srbiji, koji su bili dokumentovani tokom 2020. godine.

Godišnji izveštaj pod nazivom “Podaci, a ne zvona i praporci 4” obrađuje dokumentovane incidente protivpravnog postupanja, motivisanih predrasudama prema seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Kako se navodi u saopštenju nevladine organizacije “Da se zna!”, ovaj izveštaj predstavlja jedine podatke koji se na ovu temu prikupljaju u Srbiji, budući da nijedna institucija u zemlji, ne beleži broj napada na LGBT+ osobe, niti reakcije nadležnih organa pri takvim incidentima.

Stefani Šilinglou iz Ambasade Velike Britanije otvorila je skup.

“Kao biseksualnoj saveznici, za mene je lično veoma važno što sam ovde.
Gde god da se desi, verbalno ili fizičko nasilje je nedopustivo i mora se shvatiti ozbiljno. Znam da je ovde često problem način na koji se vlasti odnose prema LGBT zajednici. Ali beleženje zločina iz mržnje je ključno. Ključno je da bismo pratili slučajeve, ključno je kako bismo prikupljali pouzdane podatke i kako bismo sprečili da se takvi napadi ponavljaju u
budućnosti”, rekal je Šilinglou.

Među nalazima izveštaja konstatovano je da su tokom 2020. godine dokumentovana i počinjena najmanje 52 protivpravna akta motivisana predrasudama prema seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, što je za skoro petinu manje nego tokom 2019. godine.

Trend smanjenja dokumentovanih incidenata odnosi se na incidente počinjene prema grupama i one koji su se dogodili na javnim mestima, te se ovo smanjenje interpretira u svetlu uvedenih epidemioloških mera i opšteg smanjenog kretanja ljudi tokom pandemije virusa COVID-19.

Biti biseksualac u Srbiji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

U odnosu na 2019. godinu, zabeležen je povećan broj incidenata koji su se dogodili na internetu, što takođe može biti posledica prenošenja društvenih aktivnosti u online sferu.

Zločini motivisani mržnjom i dalje predstavljaju najveći broj dokumentovanih i prijavljenih incidenata, dok se diskriminacija manje prijavljuje, ili manje prepoznaje.

Kako se navodi u saopštenju, 6 od 10 incidenata ostaje nevidljivo nadležnim institucijama, a zabeležen je i smanjen broj prijava policiji i tužilaštvu, odnosno podnetih pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, uglavnom nepoverenja u institucije.

XS
SM
MD
LG