Dostupni linkovi

Ministar prosvete: Za sada bez odluke o prelasku svih škola na onlajn rad u Srbiji


Minstar Ružić: Produžetak jesenjeg raspusta biće razmatran na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 sledeće nedelje.
Minstar Ružić: Produžetak jesenjeg raspusta biće razmatran na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 sledeće nedelje.

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je u petak, 29. oktobra, da za sada nije doneta odluka o tome da se pređe na onlajn nastavu u celoj zemlji, kao i da će produžetak jesenjeg raspusta biti razmatran na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 sledeće nedelje.

Ružić je u izjavi za javni servis Radio-televizija Srbije (RTS) rekao da situacija u obrazovnom sistemu Srbije nije alarmantna, s obzirom na to da je, kako je preneo, korona virusom zaraženo približno 5.000 dece školskog uzrasta, od šest do 18 godina, što je 0,6 odsto od ukupnog broja dece u školama.

"Što se tiče obrazovnog sistema, i dalje tvrdim da situacija po brojevima uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja obolevanja kod dece i prijema kod pedijatara“, izjavio je Ružić za RTS.

Na pitanje, da li će se produžetkom raspusta preknuti lanac transmisije virusa, rekao da je uveren da će to biti dovoljno, i dodao da se prenošenje virusa ne događa u obrazovnom sistemu, već "u opštoj populaciji van njega".

"Vakcina je civilizacijska tekovina koju treba iskoristiti da bismo ovu pošast pobedili. Najvažnije je da pozovemo građane da shvate da je vakcina jedini način da izađemo iz pandemije, a ukoliko to ne učinimo stalno će mutirati neki soj i dolaziće do zaražavanja“, rekao je Ružić.

Nastava od ponedeljka 1. novembra u srednjim školama u Beogradu i još pet opština u Srbiji, odvijaće se kombinovanjem nastave na daljinu i neposredne nastave, saopštilo je ministarstvo prosvete u petak, 29. oktobra.

Nastava u srednjim školama odvijaće se kombinovano na teritoriji Beograda, Niša, Šapca, u Vrnjačkoj Banji, Velikom Gradištu i Kuli.

XS
SM
MD
LG