Dostupni linkovi

Vučić: Čekamo odgovor EU na izjavu da Ustav Kosova neće biti menjan zbog ZSO


Vučić: Moramo da razumemo dobro, da se ne zaluđujemo da ćemo da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja - nije.
Vučić: Moramo da razumemo dobro, da se ne zaluđujemo da ćemo da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja - nije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 29. oktobra da Srbija čeka odgovor Evropske unije na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani, koja je rekla da Ustav Kosova neće biti menjan zbog formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Mislim da je to pitanje za Evropsku uniju. Ako neće to da menjaju, onda smo razumeli njihovu poruku. Čekaćemo odgovor EU", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je ocenio da nepristajanje Prištine da sprovede ono na šta se obavezala Briselskim sporazumim "više govori o njima nego o Beogradu".

Vjosa Osmani je za Prištinski Kanal 10, izjavila 26. oktobra da Kosovo neće dopustiti sprovođenje sporazuma o Zajednici, onakvog kakav je potpisan u Briselu, jer je, kako je rekla, Ustavni sud Kosova ocenio da bi sprovđenje SZO bilo protivustavno.

Ona je objasnila da je Ustavni sud ostavio prostor da se Zajednica može formirati na nivou nevladine organizacije, a da bi ideja Zajednice, kakva je predviđena sporazumom, kreirala segregaciju.

Osmani je dodala da evropski zvaničnici više insistiraju na sprovodjenju takvog sporazuma, ali ne i Sjedinjene Države.

"Zajednica sa izvršnim ovlašćenjima koja je monoetnična, u surpotnosti je i sa interesima SAD koji žele jedan stabilan Balkan. A ovo nije u korist stabilnosti", rekala je Osmani.

Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog Stejt departmenta Gabrijela Eskobara, da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem, Vučić je rekao da to nije novost, već da je to politika SAD poslednje tri godine.

"Nama njihovo priznanje nije potrebno, ne znam šta će nam. Mi smo priznati od svih", istakao je Vučić.

Gabrijel Eskobar izjavio je 28. oktobra da SAD daju podršku Briselskom dijalogu uz posredovanje EU, kao najboljem putu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. On je dodao i da obe strane moraju da rade na rešavanju svojih razlika i normalizaciji odnosa, idealno, kroz međusobno priznanje.

Vučić je ocenio da SAD neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova u čiju su nezavisnost, kako je naveo, uložile mnogo.

"Moramo da razumemo dobro, da se ne zaluđujemo da ćemo da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja - nije", naglasio je on.

Vučić je naveo da je Eskobar više puta rekao da treba da se "poštuje sve što je potpisano". Dodao je da su SAD potrebne Srbiji kao prijatelj, ali da Srbija ima svoje stavove.

"Uvek spreman za razgovore"

Upitan za stav bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da ipak ne dođe u Beograd u zvaničnu posetu, Vučić je kazao da je uvek spreman za razgovore u Beogradu, Sarajevu, na svakom drugom mestu".

Izetbegović je izjavio 25. oktobra da namerava da se sastane sa Aleksandrom Vučićem u narednom periodu, ali da nije dogovoreno gde će sastanak biti održan.

Na pitanje novinara FTV da li će sastanak biti u Banjaluci, Beogradu ili Sarajevu, istakao je da mu to nije važno. Međutim, tri dana kasnije, Izetbegović je izjavio da "verovatno neće ići u Beograd", javila je regionalna televizija N1.

"Uvek sam spreman za razgovore, nije važno gde. Istu ću želju za mirom i stabilnosti imati u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu. Forma me nikad nije interesovala. Učestvovaćemo u razgovorima kad god i gde god požele jer kad nema razgovora uvek ima problema", ocenio je Vučić.

Vučić: Neodgovorno da neko ko je član Vlade ili lekar ne bude vakcinisan

Predsednik Srbije najavio je u 29. oktobra, da će primiti treću, buster dozu vakcine protiv COVID-19 iduće nedelje, i rekao da smatra neodgovornim da neko ko je član Vlade ili lekar, ne bude vakcinisan.

„Ne znam ko u Vladi Srbije nije vakcinisan, ali smatram to izuzetnom neodgovornošću prema građanima. Prema sebi imate pravo da budete neodgovorni, ali prema građanima ne“, rekao je Vučić novinarima na promociji vozova velikih brzina u Beogradu.

Prema njegovim rečima, situacija sa korona virusom u Srbiji se stabilizuje.

„Brojevi zaraženih u Srbiji padaju. Posebno u Beogradu, ali pomalo i u Nišu, i u Kragujevcu. Još ne padaju u Novom Sadu, ili padaju minimalno. Nešto bolje ide i u Kraljevu i u Čačku“, rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG