Dostupni linkovi

Sklopljen ugovor o svjetskom pristupu antiCOVID piluli kompanije Merck


Molnupiravir, kao i drugi antiviralni lijekovi, djeluje tako da smanjuje kapacitet virusa da se replicira i time koči bolest.
Molnupiravir, kao i drugi antiviralni lijekovi, djeluje tako da smanjuje kapacitet virusa da se replicira i time koči bolest.

Američka laboratorija Merck objavila je da je postignut dogovor koji bi omogućio da se na veliko distribuira generička verzija njihovog antiCOVID lijeka za osobe inficirane tim virusom.

Kompanija Medicine Patent Pool (MPP) saopštila je da su potpisali sporazum o dozvoli sa Merckom da se olakša svjetski pristup lijeku molnupiravir, eksperimentalnom oralnom antiviralnom lijeku protiv COVID-a 19 koji Merck razvija.

Uz rezervu da lijek prethodno treba dobiti odobrenje regulatornih tijela, sporazum će doprinijeti većem pristupu molnupiravira u 105 zemalja sa niskim ili srednjim prihodima.

Regulatorna tijela za lijekove u SAD-u i u EU već su počeli sa evaluacijom tog lijeka.

Antiviralni lijekovi kao što je molnupiravir djeluju tako da smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Lijek se daje pacijentima u danima odmah poslije pozitivnog testa, i tretman smanjuje na pola rizik od hospitalizacije prema kliničkoj probi koju je provela kompanija Merck.

Mecrk se takođe zove MSD van Sjedinjenih Država.

MPP, čije sjedište je u Ženevi, međunarodna je organizacija koju podržava UN i koja nastoji olakšati razvoj i poboljšati pristup lijekovima u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima, inovativnim pristupom dobrovoljnog davanja dozvola i dijeljenja patenata.

Prema sporazumu, Merck daje dozvolu MPP-u kojoj kasnije može sklapati podugovore sa proizvođačima generičkih lijekova.

"Privremeni rezultati za molnupiravir su uvjerljivi i smatramo taj oralni tretman kandidatom za potencijalno važnu alatku u rješavanju aktuelne zdravstvene krize", rekao je izvršni direktor MPP-a Charles Gore.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG