Dostupni linkovi

Kazahstanski aktivisti pod pritiscima uoči najavljenih protesta


Amangeldi Orazbaev (lijevo) and Marua Eskendirova (druga desno) na protestu u Oralu u junu ove godine
Amangeldi Orazbaev (lijevo) and Marua Eskendirova (druga desno) na protestu u Oralu u junu ove godine

Aktivisti u gradu Oral na zapadu Kazahstana pod pritiskom su uoči planiranih protestnih skupova opozicije zakazanih za 23. oktobar, javlja kazahstanska redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE).

Sud u Oralu je 22. oktobra osudio Amangeldija Orazbajeva na 20 dana zatvora zbog "kršenja zakona o mirnim demonstracijama" jer je organizovao nedozvoljeni skup prošlog mjeseca.

Orazbaev je odbacio optužbe, rekavši da "svaki građanin Kazahstana ima ustavno pravo da organizuje javne događaje i javno izražava svoje mišljenje".

Drugi aktivista u Oralu Bekbolat Otebekov rekao je za RSE da su ga tokom nedavnog redovnog zdravstvenog pregleda ljekari pokušali "nagovoriti" da se prijavi u bolnicu iako je njegovo zdravstveno stanje "vrlo dobro".

Druga aktivistkinja za prava i saradnica Orazbaeva, Marua Eskendirova, rekla je za RSE da je bila pod prismotrom, dodajući da je pored njene kuće u Oralu satima bio parkiran automobil dok su njenu kuću posmatrali muškarci u civilu.

Dan ranije, kazahstanski predsjednik Kasim-Zhomart Tokaev javno je upozorio na pravne posljedice "ilegalnih masovnih okupljanja" u zemlji.

Antivladine skupove koji su planirani da se održe širom zemlje planirao je Mukhtar Abliazov, bivši šef BTA banke u egzilu i otvoreni kritičar kazahstanske vlade koji živi u Francuskoj.

Vlasti su njegov Demokratski izbor Kazahstana (DVK) i pridruženu, neregistrovanu partiju Koshe (Ulica) "ekstremističkim" organizacijama u martu 2018.

Human Rights Watch je ranije ove godine kritizirao kazahstansku vladu zbog korištenja zakona protiv ekstremizma kao alata za progon kritičara i građanskih aktivista. Nekoliko stotina ljudi je procesuirano zbog podržavanja ili članstva u DVK ili Kosheu.

Kazahstanske vlasti tvrde da u toj centralnoazijskoj zemlji nema političkih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG