Dostupni linkovi

Putin: Rusija može da poveća isporuke gasa kad 'Severni tok 2' dobije dozvolu


Vladimir Putin
Vladimir Putin

"Rusija može da poveća isporuke prirodnog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 2, čim dobije zeleno svetlo od Nemačke", izjavio je 21. oktobra predsednik Rusije Vladimir Putin, okrivljujući politiku Evropske unije za energetsku krizu i rekordno visoke cene.

Na pragu zime, Evropa koja je u najvećoj meri zavisna od ruskog gasa, suočena je sa oskudnim rezervama i povećanjem cena tog energenta, sa mogućnošću daljeg rasta, a vlade pokušavaju da pronađu načine da ograniče troškove potrošačima.

"Evropsko tržište suočava se sa nestašicama od 70 milijardi kubnih metara gasa", rekao je Putin i dodao da se to dogodilo "iako je Rusija nedavno povećala izvoz gasa".

Putin je takođe rekao da je Rusija na putu da završi punjenje druge linije Severnog toka 2 u decembru.

Evropa više od polovine svog gasa dobija iz Rusije, ali su ugovori s ruskom državnom kompanijom Gaspromom osmišljeni da zadovolje normalne potrebe, a ne da se obnove iscrpljene zalihe.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen izjavila je ranije da je Norveška povećala izvoz gasa u zemlje EU kako bi zadovoljila povećanu potražnju, dok ruski Gasprom nije otišao dalje od poštovanja dugoročnih ugovora sa EU.

Rusija ne žuri da isporuči dodatni gas Evropi tradicionalnim kopnenim putevima preko Belorusije, Poljske i Ukrajine, već traži da se završi gasovod Severni tok 2 koji zaobilazi tranzitne zemlje.

Iako je izgradnja cevovoda pri kraju, njegov početak rada zavisi od toga koliko brzo će Evropska unija sertifikovati njegovog operatera kao nezavisnog distributera.

Neki evropski političari optužili su Moskvu da koristi krizu goriva kao polugu uticaja, optužbu koju je Kremlj više puta odbijao.

Putin je na energetskoj konferenciji u Moskvi 13. oktobra rekao da tržište gasa nije uravnoteženo niti predvidljivo, posebno u Evropi, ali je naglasio da Rusija ispunjava svoje ugovorne obaveze za snabdevanje klijenata.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema za gas, koja prati sigurnost snabdevanja, saopštila je da će hladna zima u Evropi zahtevati povećanje uvoza gasa za oko pet do 10 odsto u poređenju sa prethodnim maksimalnim nivoima.

XS
SM
MD
LG