Dostupni linkovi

Ruski tužitelj traži dugotrajnu zatvorsku kaznu za člana zabranjene nacionalističke grupe


Sergej Ryzhov 2013. godine
Sergej Ryzhov 2013. godine

Od suda u ruskom gradu Saratovu Tužiteljstvo je zatražilo da pripadnika zabranjene nacionalističke opozicione skupine osudi na 10 i pol godina zatvora zbog navodnog planiranja terorističkog djela i ilegalnog posjeda eksploziva u slučaju povezanom sa protestima održanim uoči stogodišnjice boljševičke revolucije 1917. godine.

Nakon što je tužitelj podnio zahtjev 18. oktobra, Sergej Ryzhov, član pokreta Artpodgotovka (Artiljerijsko bombardiranje), ponovo se izjasnio nevinim, insistirajući na tome da mu je policija podmetnula eksploziv.

Stotine članova ovog pokreta privedeni su 5. novembra 2017. godine na protestima u Moskvi i drugim ruskim gradovima uoči stote godišnjice revolucije.

Vyacheslav Maltsev, otvoreni kritičar Kremlja i vođa skupine, tada je rekao da će ovaj dan označiti početak "nove revolucije" za rušenje vlade predsjednika Vladimira Putina.

Maltsev, koji se opisao kao nacionalist i anarhist, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u novembru 2018. godine da je u Francuskoj dobio politički azil.

U maju 2017. godine Maltsev je u odsustvu optužen za javno pozivanje na ekstremističke aktivnosti, a Artpodgotovka je zabranjena u oktobru 2017. godine sudskom odlukom.

XS
SM
MD
LG