Dostupni linkovi

Žrtve napada u Norveškoj nisu ubijene lukom i strijelom već su izbodene


Mjesto napada u Konsbergu

Pet osoba ubijenih u malom norveškom gradu prošle sedmice su izbodeni nasmrt, a nisu pogođeni lukom i strijelom kako se prvobitno sumnjalo, saopštila je policija u ponedjeljak 18. oktobra.

Četiri žene i jedan muškarac u dobi od 52 do 78 godina, poginuli su u napadima 13. oktobra u Kongsbergu, gradu udaljenom oko 70 kilometara zapadno od Osla.

Ozlijeđene su još tri osobe, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti i koji je pogođen sa lukom i strijelom u ranoj fazi napada koji je trajao 35 minuta.

No, kako su rekli istražitelji, čini se da je napadač potom odbacio ovo oružje. Policijski inspektor Per Thomas Omholt rekao je na konferenciji za novinare da je pet osoba ubijeno “ubodnim oružjem.”

Odbio je reći da li se radi o noževima ili nekom većem oružju.

“Neki su ubijeni u vlastitim domovima, drugi u javnosti”, rekao je Omholt.

Prošle srijede policija je rekla da je čovjek “naoružan” lukom i strijelom počinio ubistva. Kasnije su dodali da je i drugo oružje uključeno. Policijski inspektor nije rekao zašto im je bilo potrebno šest dana da razjasne koje je oružje korišteno.

Danac lukom i strijelom ubio petoro u Norveškoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Istražitelji vjeruju da je jedini osumnjičeni u ovom slučaju danski državljanin Espen Andersen Braathen (37) mentalno bolestan i trenutno se nalazi u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.

Ovo je najsmrtonosniji napad u Norveškoj nakon 2011. godine kada je desničarski esktremista Andres Behring Breivik ubio 77 osoba.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG