Dostupni linkovi

Osmani poručila da Beograd ‘lažnim pričama i argumentima’ nastoji da iskrivi sliku o Kosovu


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, maj 2021.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da zvanični Beograd “lažnim pričama i argumentima” nastoji da iskrivi sliku o Kosovu i potkopa kosovsku državnost, a kao primer je navela govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu Pokreta nesvrstanih.

Samit se održava u Beogradu, a Vučić je kao predstavnik države domaćina u uvodnom izlaganju rekao da Srbija "boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo i principe Ujedinjenih nacija", kao i da je Srbija "posvećena pronalaženju trajnog rešenja" za Kosovo.

Osmani je, sa druge strane, istakla da je Srbija izazvala raspad Jugoslavije i na čelu sa Slobodanom Miloševićem počinila genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Nezavisnost Kosova je priznao znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde je 2010. godine potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Zato pozivam sve države Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo da se rukovode ovakvim tumačenjem Međunarodnog suda pravde, a ne propagandom Srbije”, napisala je Osmani na svom Facebook profilu.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine i do sada je dobilo priznanje od 117 zemalja.

Osmani je napomenula i da Srbija mora da odustane od kampanje protiv nezavisnosti Kosova i učlanjenja u međunarodne organizacije, ukoliko želi da doprinese dobrosusedskim odnosima.

Ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih pojavila se tokom raspada kolonijalnog sistema i borbe za nezavisnost naroda Afrike, Azije, Latinske Amerike i drugih regiona sveta, u trenutku dok je Hladni rat bio na vrhuncu.

Predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito smatra se jednim od osnivača Pokreta Nesvrstanih.

Pokret danas ima 120 članica i 17 zemalja-posmatrača. Među njima su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, te Bosna i Hercegovina, sa prostora nekadašnje Jugoslavije, kao i Kina, Argentina, Brazil i Ukrajina.

Više od 100 država na jubilarnom Samitu nesvrstanih u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG