Dostupni linkovi

Schallenberg prisegnuo za novog kancelara Austrije nakon ostavke Kurza


Armenia -- Alexander Schallenberg, novi kancelar i bivši ministar vanjskih poslova Austrije u Jerevanu . 25. juni 2021. godine
Armenia -- Alexander Schallenberg, novi kancelar i bivši ministar vanjskih poslova Austrije u Jerevanu . 25. juni 2021. godine

Austrija je u ponedjeljak, 11. oktobra, dobila novog kancelara, dva dana nakon što je bivši kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku usljed optužbi za korupciju, no nije se očekivalo da će se smjer vladine politike promijeniti, javlja Associated Press (AP).

Austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu prisegnuo je Alexander Schallenberg, bivši ministar vanjskih poslova, kao kancelar. Karijerni diplomat Michael Linhart postao je novi ministar vanjskih poslova ove zemlje.

Schallenberg (52) rekao je novinarima u ponedjeljak da će učiniti "sve da napuni rovove" uzrokovane nedavnom krizom vlade i "učiniti sve što je u mojoj moći da služim našoj lijepoj zemlji Austriji".

Također je rekao da će nastaviti blisko surađivati s konzervativnim Kurzom. Oboje dijele čvrst stav prema imigrantima.

Kurz (35) najavio je u 9. oktobra da će se povući kako bi ublažio političku krizu izazvanu najavom tužitelja da je on jedna od meta istrage zbog sumnji na mito i kršenje povjerenja. Kurzovi mlađi koalicijski partneri, Zeleni, zahtijevali su njegovu smjenu. Kurz negira bilo kakab prijestup.

Kurz i njegovi bliski suradnici optuženi su da su pokušali osigurati uspon na čelo svoje stranke i zemlje uz pomoć manipuliranih anketa i prijateljskih medijskih izvještaja financiranih javnim novcem. Kurz je postao čelnik svoje Austrijske narodne stranke, a zatim i kancelar 2017.

Iako odlazi s dužnosti kancelara, ostaje na poziciji lidera stranke i postaje šef njezine parlamentarne skupine, zbog čega će ostati u srcu austrijske politike dok se bori sa optužbama za korupciju.

Van der Bellen pohvalio je iskustvo dvojice novih vođa u predstavljanju Austrije u inozemstvu, ali i naglasio odgovornost koju imaju u vraćanju povjerenja austrijskog naroda u vladu zemlje.

"Svi očekujemo da će se vlada vratiti na posao i zajedno napredovati", rekao je Van der Bellen.

Schallenberg je bio ministar vanjskih poslova Austrije od 2019. godine, dok je Linhart bio veleposlanik Austrije u Francuskoj.

Kurz je odbacio optužbe da će pokušati ostati na vlasti, javlja austrijska novinska agencija APA.

"Jedno je jasno: ja nisam kancelar u sjeni", rekao je Kurz u izjavi. "U sljedećim danima radit ću velikom brzinom kako bih se pobrinuo za uredan preijenos vlasti".

XS
SM
MD
LG