Dostupni linkovi

Zašto COVID-19 vakcine imaju ograničeno djelovanje?


Medicinska radnica drži vakcine protiv COVID-19 na vakcinaciji u školi u Teheranu, 7. oktobar 2021.
Medicinska radnica drži vakcine protiv COVID-19 na vakcinaciji u školi u Teheranu, 7. oktobar 2021.

Nakon uvođenja programa masovne vakcinacije protiv COVID-19 postalo je jasno da efikasnost vakcina ne traje vječno.

Kako se rasprave o dodatnim dozama vakcina zahuktavaju, ono što je poznato o trajanju imuniteta na COVID-19 još je istražuje. Imunološke studije dokumentovale su stalan pad nivoa antitijela kod vakcinisanih pojedinaca. Dugotrajno praćenje učesnika u ispitivanjima vakcina otkrilo je rastući rizik od tzv. probojne infekcije, a zdravstveni podaci iz zemalja kao što su Izrael, Velika Britanija i drugih država sa visokim stepenom vakcinisanih pokazuju da vakcine protiv COVID-19 gube svoju snagu, barem kada je u pitanju suzbijanje širenja zaraze. Zašto?

Na primjeru Pfizer vakcine efikasnost je najjača sa 92,2 posto između jedne sedmice i dva mjeseca nakon primanja druge doze. Tokom vremena efikasnost opada za 6 posto svaka dva mjeseca prema istraživanju u kojem je učestvovalo više od 44.000 ljudi iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Efikasnost nakon "četiri do šest mjeseci procjenjena je na 84 posto", rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, kako prenosi američka TV mreža CNBC.

"Vidjeli smo podatke iz Izraela o padu imuniteta i statistike koja pokazuje opadanje zaštite od 100 posto protiv hospitalizacija. Nakon šest mjeseci ona pada na 90 do 80 posto", rekao je Bourla dodajući da je kompanija uvjerena da treća doza ponovo podiže imunitet protiv delta varijante.

Izrael je proveo najbrži program vakcinacije u svijetu s početkom od sredine decembra 2020. Skoro šest miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika primilo je najmanje jednu dozu vakcine Pfizer, dok je skoro 2,2 miliona dobilo i treću dozu krajem avgusta, ali je u to vrijeme i počeo da se bilježi porast inficiranih.

Kako funkcionišu vakcine?

Mnogo naučnika je govorilo da nije neuobičajeno da efikasnost vakcina opada tokom vremena.

U slučaju COVID-19, vremenom je postalo jasno da antitjela koja se dobiju vakcinacijom lošinje prepoznaju varijante virusa SARS-Cov-2 u poređenju s izvornim sojem uzročnikom pandemije. Međutim, ostaje nejasno u kojoj mjeri i da li zaštitni mehanizmi imunološkog sistema koji štite vakcinisane od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti takođe opadaju.

"Stvari blijede, ali ne jednako", kaže Nicole Doria-Rose, imunološkinja na američkom Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti u Bethesdi, država Maryland, piše magazin Nature.

‘Neutrališuća’ antitijela koja mogu da presretnu viruse prije nego što infiltriraju ćelije možda nemaju veliku snagu zadržavanja. Nivo ovih molekula obično se povećava nakon vakcinacije, a zatim brzo opadaju tokom kasnijih mjeseci. "Tako funkcionišu vakcine", kaže Doria-Rose.

Nevakcinisani pune COVID-19 bolnice u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Dugotrajnost odgovora imunoloških ćelija

Ali, imunološki odgovori ćelija su dugotrajni. Imunološkonja za Univerziteta u Torontu u Kanadi, Jennifer Gommerman pojašnjava: "Ćelijski imunitet će vas zaštititi od bolesti".

Memorijske B-ćelije, koje mogu brzo primijeniti više antitijela u slučaju ponovljene izloženosti virusu, nastoje da se zadrže, pa tako i T-ćelije, koje mogu da napadnu već zaražene ćelije. I B i T ćelije pružaju dodatnu mjeru zaštite ako se SARS-CoV-2 provuče kroz prvu liniju odbrane tijela, pojašnjava se u magazinu Nature.

Kada prijetnja infekcije u organizmu prođe, imunološki odgovor se smanjuje – ćelije B i T više ne moraju da budu u stanju pripravnosti i počinju da odumiru. Nivo antitijela, koje je najlakše izmjeriti, opada tokom nekoliko mjeseci, dok se ne izravna.

Ovi procesi koji se odvijaju u organizmu su normalni kako je za The Atlantic rekao Deepta Bhattacharya, imunolog sa Univerziteta u Arizoni. "Na početku imate veliki porast, a zatim pad."

Razlog za to je da ako organizam nikada ne bi smanjivao imunološki odgovor na bilo koji patogen sa kojim se susreo i nastavio da akumulira antitijela odavno bi pukao. Takođe bi pokušaj zadržavanja tako velikog imunološkog rezervoara "zahtijevao jako mnogo energije - čak ni ne znam gdje biste zadržali sve te ćelije", kaže Marion Pepper, imunološkinja sa Univerziteta Washington.

Razina antitijela će se smanjiti u mjesecima nakon vakcinacije ili infekcije, ali to ne znači da će pasti na nulu, rekao je Bhattacharya. Iako većina B-ćelija odumire, neke se zadržavaju u koštanoj srži i izbacuju molekule koje se bore protiv virusa na skromnijim, ali još uvijek nivoima koji se mogu registrovati.

Memorija imunoloških ćelija

Iako život dugovječnih B-ćelija može da varira, neke studije su nagovijestile da su ove ćelije sposobne da opstnu decenijama kao fabrike antitijela. Druge imunološke ćelije, memorijske B-ćelije, kolaju tijelom kao uspavani agenti koji su spremni da nastave sa stvaranjem antitijela kad god je to potrebno.

Sve ove B-ćelije mogu da nastave da šire i pojačavaju svoje sposobnosti za uništavanje virusa mjesecima nakon što vakcina ili patogen napuste organizam, u ubrzanom obliku razvoja antitijela.

"Kvalitet antitijela u tijelu s vremenom se poboljšava", napomenuo je Bhattacharya za The Atlantic. "Potrebno je mnogo manje njih da vas zaštite."

U jednoj od dugoročnih studija koja je istovremeno razmatrala tri stuba imunološkog sistema - antitijela, B-ćelije i T-ćelije - istraživači su otkrili da vakcinacija potiče trajni ćelijski imunitet. Broj memorijskih B-ćelija nastavlja da raste najmanje šest mjeseci, a vremenom one postaju sve bolje u borbi protiv virusa. Broj T-ćelija ostaje relativno stabilan.

"Dakle, imate ovu rezervu", kaže John Wherry, imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pennsylvania Perelman u Philadelphiji, koji je vodio studiju. "Cirkulišuća antitijela mogu biti u opadanju, ali vaš imunološki sistem je sposoban da se ponovno brzo spremi na akciju."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG