Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Požar u COVID bolnici u Tetovu izazvao kratki spoj na defibrilatoru


Ostaci privremene bolnice u Tetovu dan posle požara, 9. septembar 2021.
Ostaci privremene bolnice u Tetovu dan posle požara, 9. septembar 2021.

Požar u COVID bolnici u Tetovu, u kojem je poginulo 14 osoba, izazvao je kratki spoj na produžnom kablu defibrilatora, navodi se u veštačenju policijskih forenzičara koje je dostavljeno tetovskom tužilaštvu, objavila je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Kako je u utorak, 5. oktobra, saopštilo tužilaštvo Severne Makedonije, u tom izveštaju se precizira da je "veštačenjem utvrđeno da je požar nastao kao posledica električnog kratkog spoja u produžnom kablu defibrilatora, kojim je reanimiran pacijent u jednoj od bolničkih soba".

"Pregrevanje tog kabla izazvalo je paljenje u priključnoj kutiji produžnog kabla koji je bio priključen na defibrillator, punjač za mobilni telefon i još jedan aparat", navodi se u izveštaju Odelenja za kriminalističko-tehnička ispitivanja pri Ministarstvu unutrašnjiih poslova.

To odeljenje je po naredbi Osnovnog tužilaštva u Tetovu veštačenjem utvrđivalo postojanje tragova električnog kratkog spoja na dostavljenom materijalu koji je uzet na mestu požara, kao i tragove značajne za utvrđivanje razloga zbog kojeg je 8. septembra uveče izbio požar u privremenoj bolnici.

Nakon što je požar izbio zbog kratkog spoja na kablu defibrilatora u jednoj od soba privremene bolnice, prisutni medicinari su, prema veštačenju, pokušali da ga ugase, ali je "nastalo 'burno' širenje požara kroz celi objekat, po krovnim panelima prema niskim predelima zidova i po bolničkom inventaru".

"S obzirom na to da su hospitalizovani pacijenti bili priključeni na centralni dovod kiseoničke podrške, čime je procentualno prisustvo kiseonika u celom bolničkom prostoru bilo povećano, kao i zbog oštečenja kiseoničke instalacije nastalog u požaru, vatra se proširila celim objektom za jako kratak vremenski period", navodi se u izveštaju policijskih veštaka.

Najmanje 14 poginulih u požaru u COVID bolnici u Tetovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Brzom širenju požara je, dodaje se, doprinelo i to što u potkrovnom prosotoru tog (montažnog) objekta ne postoje pregrade između prostorija i prema hodniku, koje bi usporile prenošenje vatre.

Kako navodi tužilaštvo Severne Makedonije, veštačenje policijskih forenzičara je samo jedan od do sada obezbeđenih dokaza, a očekuje se da u tetovsko Osnovno tužilaštvo, koje vodi istragu, pristignu i izveštaji i podaci drugih nadležnih institucija kojima su data naređenja i uputstva za istragu, kao i veštačenje ekspertskog tima iz Nemačke.

"Nakon prikupljanja svih verbalnih i materijalnih dokaza, njihovog razgledanja i analize, biće doneta javnotužilačka odluka za dalji tok postupka", navodi se u saopštenju.

Požar je izbio 8. septembra oko 21 sat. U trenutku izbijanja požara u bolnici je bilo 26 pacijenata, dva lekara i četiri medicinske sestre. Među 14 nastradalih nema zdravstvenih radnika.

Severna Makedonija je zbog tragedije u Tetovu proglasila trodnevnu žalost u zemlji, a ministar zdravlja Venko Filipče i njegov zamenik Ilir Hasani podneli su ostavke, kao i dva direktora bolnice u Tetovu, Fljorin Besimi i Artan Etemi. O ostavkama Filipčea i Hasanija se još nije izjasnila Vlada Severne Makedonije.

XS
SM
MD
LG