Dostupni linkovi

Johnson rekonstruira svoj tim: Raab više nije ministar vanjskih poslova


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson smijenio je Dominica Raaba sa pozicije ministra vanjskih poslova u srijedu 15. septembra u sklopu velike rekonstrukcije kabineta.

Umjesto Raaba na poziciji ministra vanjskih poslova nalazi se Liz Truss, jedna od omiljenih u Konzervativnoj stranci koja se na ovu poziciju seli iz odjela za trgovinu. Kako podsjeća Reuters, zaključila je niz trgovinskih ugovora od kada je Velika Britaniha napustila Evropsku uniju.

Raab se suočavao sa pozivima na ostavku odkako je otišao na odmor na Kretu dok su talibani napredovali prema glavnom gradu Afganistana. On je sada prebačen u ministarstvo pravosuđa. Pored toga, imenovan je za potpredsjednika vlade.

Michaela Govea kojeg se smatra za ključnog igrača u Johnsonovoj vladi zamijenio je Stephen Barclay, bivši ministar za Brexit. Ministar finansija Rishi Sunak ostaje na svojoj poziciji.

Bivši ministar za vakcine Nadhim Zahawi sada je ministar obrazovanja. Nadine Dorries je državna sekretarka za kulturu, medije i sport.

Govoreći nakon najave o rekonstrukciji, Johnson je rekao da je vrijeme da se njegova vlada pozabavi rješavanjem nejednakosti u cijeloj zemlji i obnovom nakon pandemije COVID-19.

"Kabinet kojeg sam danas imenovao neumorno će raditi na ujedinjenju i ujednačavanju cijele zemlje. Iz pandemije ćemo se izgraditi bolje i ispuniti vaše prioritete", rekao je Johnson na Twitteru.

Izvor iz Johnsonovog ureda rekao je da će premijer imenovati ministre "sa fokusom na ujedinjenje i ujednačavanje cijele zemlje".

XS
SM
MD
LG