Dostupni linkovi

Blinken u Kataru zbog razgovora o Avganistanu


Američki drćavni sekretar Entoni Blinken, u pratnji ministra odbrane Lojda Ostina, najviši je američki zvaničnik koji je posetio region od kako su talibani 15. avgusta munjevito preuzeli vlast u Avganistanu.
Američki drćavni sekretar Entoni Blinken, u pratnji ministra odbrane Lojda Ostina, najviši je američki zvaničnik koji je posetio region od kako su talibani 15. avgusta munjevito preuzeli vlast u Avganistanu.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken stigao je u Katar, u ponedeljak 6. septembra, dok Vašington traži podršku za evakuaciju Amerikanaca i Avganistanaca koji su u opasnosti, a koji su ostali u Avganistanu, i postiže konsenzus među saveznicima o tome kako odgovoriti na talibane.

Blinken, u pratnji ministra odbrane Lojda Ostina (Lloyd Austin), najviši je američki zvaničnik koji je posetio region od kako su talibani 15. avgusta munjevito preuzeli vlast u Avganistanu i nakon što su Sjedinjene Države okončale povlačnje iz te zemlje.

Katarski emir Šeikh Tamim bin Hamad al-Tani ( Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani) razgovarao je sa Blinekonom i Ostinom o razvoju događaja u Avganistanu i naporima da se tamo poveća bezbednost, saopštio je emirov sud.

"Zahvalni smo na bliskoj saradnji Katara i njegovoj neophodnoj podršci u olakšavanju tranzita američkih državljana, osoblja ambasade u Kabulu, ugroženih Avganistanaca i drugih evakuisanih iz Avganistana preko Katara", saopšteno je iz Stejt departmenta uoči Blinkenovog dolaska u Dohu.

Katar, gde se nalazi velika američka vazdušna baza, bio je prvo mesto sletanja za 55.000 ljudi iz Avganistana, skoro polovinu ukupnog broja koji su snage predvođene SAD evakuisale nakon što su talibani preuzeli vlast.

Pre dolaska, Blinken je rekao da će u Kataru "izraziti duboku zahvalnost" i sresti se sa evakuisanim Avganistancima.

On će se takođe sastati sa američkim diplomatama, koji su se iz zatvorene ambasade u Kabulu premestili u Dohu.

Nakon Katara, Blinken odlazi u Nemačku. On je novinarima 3. septembra rekao da će u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj zahvaliti američkim trupama i sastati se sa avganistanskim izbeglicama.

Blinken će u Nemačkoj predvoditi virtuelni ministarski sastanak 20 država o Avganistanu zajedno sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom.

Talibani su u ponedeljak, 6. septrmbra, saopštili da su preuzeli potpunu kontrolu nad Avganistanom, navodeći da su dobili ključnu bitku za dolinu Panjshir, poslednji preostali otpor protiv njihove vladavine.

U dolii Panjshir, severno od glavnog grada Kabula, tradicionalnog uporišta protiv talibana, vodile su se višednevne borbe talibana sa Nacionalnim frontom otpora.

Slike na društvenim medijima prikazuju pripadnike talibana koji stoje ispred kapije kompleksa guvernera provincije Panjshir.

Međutim, lider Nacionalnog fronta otpora Ahmad Massoud napisao je na Tviteru: "Mi smo u Panjshiru i naš otpor će se nastaviti".

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta. Tog dana predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju nakon što su talibanski borci opkolili Kabul i predao vlast.

Američke i NATO-snage okončale su povlačenje iz Avganistana 31. avgusta kako je ranije bilo planirano.

Tokom povlačenja zapadnih snaga talibani su počeli da zauzimaju delove zemlje što je okončano 15. avgusta njihovim ulaskom u Kabul.

Do okončanja povlačenja kabulski aerodrom je bio pod kontrolom američkih snaga.

XS
SM
MD
LG