Dostupni linkovi

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije

Na Cetinju uz incidente ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija 5. septembra na Cetinju pratile su visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori.

  • Crkveni obred ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija održan je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, uz mnogobrojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanje jakih policijskih snaga.
  • Joanikija je ustoličio patrijarh srpski Porfirije, a na Cetinje su stigli i odande otišli helikopterom nakon čega je u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici organizovana svečanost.
  • Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i pokreti. Demonstranti su blokirali i prilaze gradu iz pravca Podgorice i Budve.
  • Tokom protesta povrijeđeno je 60 građana i policajaca.
  • Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici osudile su sve oblike nasilja i poručile da će pojedinci morati da odgovaraju za svoje postupke.
  • Najava ustoličenja izazvala je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, prije svega zbog mjesta održavanja. Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca. Istovremeno je i sjedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mjesto u kome je ustoličena većina mitropolita.
  • Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, na Cetinju živi 90 odsto Crnogorca. Taj omjer na nivou države je 45 odsto Crnogoraca u odnosu na 29 posto Srba.
  • Opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) i cetinjska lokalna uprava su tražili prethodno da se ustoličenje izmjesti u neki drugi grad u Crnoj Gori. Podršku protestima dolaskom na Cetinje dao je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.
  • Premijer Zdravko Krivokapić i dio ministara Vlade Crne Gore, bliski SPC-u, podržali su da se ustoličenje obavi na Cetinju. Aktuelnu Vladu izglasale su dominantno prosrpske partije koje su osvojile vlast na izborima avgusta prošle godine i nakon tri decenije smijenile Đukanovićevu DPS. Đukanoviću mandat na mjestu šefa države traje do maja 2023.
  • Protivnici ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru smatraju da to predstavlja srpsku "okupaciju", klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani "srpski svet" (projekat objedinjavanja Srba sa prostora raznih država sa Srbijom).
  • Mitropolija SPC odustala je od prvobitnog plana da ustoličenju Joanikija prisustvuju zvanice iz regiona, diplomate i vjernici iz cijele Crne Gore. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odustao od dolaska.
  • Joanikija je za mitropolita u Crnoj Gori izabrao Sabor SPC u Beogradu, krajem maja ove godine. On je na tom mjestu naslijedio višedecenijskog mitropolita SPC u Crnoj Gori, Amfilohija, koji je umro od posljedica korona virusa u oktobru prošle godine.
16:21 5.9.2021.

Uz brojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanjem jakih policijskih snaga, na Cetinju je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Sve naredne vesti i reakcije na ovaj događaj pratite na našoj stranici i nalozima na društvenim mrežama.

Zatvaramo blog uživo, hvala što ste nas pratili.

Kordon policije ispred demonstranata koji se protive ustoličenju Joanikija na Cetinju, 5. septembar
Kordon policije ispred demonstranata koji se protive ustoličenju Joanikija na Cetinju, 5. septembar

16:06 5.9.2021.

Izvjestilac Evropskog parlamenta osudio nasilje

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da osuđuje nasilje koje se dogodilo u toku utoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

"Treba poštivati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe. Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva", napisao je Picula na Twitteru.

16:03 5.9.2021.

Cetinje: Ljekarsku pomoć zatražilo 60 osoba

Na Cetinju je od subote, 4. septembra, popodne kada su počeli protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija, pregledano 60 osoba, podaci su cetinjske Hitne medicinske pomoći.

Povređeno je trideset civila koji su nakon pregleda pušteni na kućno liječenje i 22 policajca od kojih su petorica transportovana u Opštu bolnicu.

Kod svih pregledanih dominantne povrede su iritacije sluznice oka i nosa.

14:32 5.9.2021.

Krivokapić: Odgađanje ustoličenja nije bila opcija

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da odgađanje ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-promorskog Srpske pravoslavne crkve, zbog incidenata na Cetinju, nije bila opcija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 5. septembra nakon ustoličenja Joanikija da je postojao plan da se odgodi ustoličenje, ali da je Vlada Crne Gore promijenila takvu odluku u toku prethodne noći.

"Čestitam i premijeru Zdravku Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente da sprovede u delo ono što planira", rekao je Vučić.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG