Dostupni linkovi

U Banjaluci sastanak opozicije zbog Dodikovih izjava


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u Beogradu, 4. avgust 2021.
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u Beogradu, 4. avgust 2021.

Sastanak lidera Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića, Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića održava se 30. avgusta popodne zbog izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika da ˝Dejtonski sporazum gotovo ne postoji˝ i da je ˝potreban novi dogovor koji može stabilzovati BiH˝.

Dodik je ovo izjavio u petak 27. avgusta nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan) uz Sarajevu, kada je pozvao na novi dogovor uz posredovanje predsjednika Turske, te Hrvatske i Srbije koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Pozivam ljude iz Sarajeva da shvate ozbiljnost situacije i važno je da mi očuvamo ovdje mir koji je neprikosnoven. Kako će se stvari razvijati u BiH zavisi samo od BiH. Nemojte da nam iskustva kao iz Afganistana pokažu kako izgleda kada stranci napuste neku zemlju. Ja sam za to da se zadrži teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati zemlju u narednih nekoliko decenija. Zalažem se za dijalog uz asistenciju naših prijatelja", rekao je Dodik.

Sastanak lidera opozicionih partija iz RS dolazi i kao reakcija na raniji postignuti dogovor predsjednika parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske od 26. jula da njihovi predstavnici neće učestvovati u radu organa na državnom nivou zbog odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ovi zaključci potvrđeni su i na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta održanoj 29. jula kada su svi predsjednici partija stavili svoj potpis na raniji dogovor.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Tada je usvojen i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Od tada predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu Parlamenta BiH, Savjeta ministara i Predsjedništva BiH.

Izuzetak je napravio Dodik sastankom sa Erdoganom u Sarajevu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG