Dostupni linkovi

IAEA: Sjeverna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor


Sjevernokoreanski lider Kim Džong Un nadgleda lansiranje balističkih raketa na nepoznatoj lokaciji, 3. juli 2019.
Sjevernokoreanski lider Kim Džong Un nadgleda lansiranje balističkih raketa na nepoznatoj lokaciji, 3. juli 2019.

Kako u godišnjem izvještaju navodi Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), čini se da je Sjeverna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor za koji se veruje da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje.

Ova nadzorna agencija Ujedinjenih nacija (UN) za atomsku energiju nema pristup Sjevernoj Koreji otkako je Pjongjang 2009. protjerao inspektore IAEA, piše britanski The Guardian.

Zemlja je zatim nastavila svoj program nuklearnog naoružanja i ubrzo nastavila nuklearna testiranja. Posljednji nuklearni test izveden je 2017.

IAEA sada Sjevernu Koreju prati uglavnom putem satelitskih snimaka.

“Nije bilo naznaka o radu reaktora od početka decembra 2018. do početka jula 2021. godine“, navodi se u izvještaju IAEA o reaktoru od pet megavata u Jongbionu, glavnom nuklearnom centru Sjeverne Koreje.

“Međutim, od početka jula 2021. postoje indicije, uključujući ispuštanje rashladne vode, u skladu sa radom reaktora.“ IAEA godišnje objavljuje izvještaj prije sastanka država članica, na internetu bez ikakvog najave.

IAEA je u junu objavila da postoje indicije da se u Jongbionu ponovo obrađuje plutonijum od istrošenog reaktorskog goriva koje bi se moglo koristiti u nuklearnom oružju.

Pregovori SAD i Sjeverne Koreje o nuklearnom razoružanju Pjongjanga su propali 2019. kada je tadašnji američki predsjednik Donald Tramp odbio zahtjev sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una za ukidanje sankcija u zamjenu za djelimično razoružanje. Iste godine je došlo do njihovog istorijskog susreta, ali međunarodni pregovori o nuklearnom programu Severne Koreje traju duže od decenije.

Predsjednik SAD George Bush označio je 2002. godine Sjevernu Koreju da, uz Iran i Irak, pripada “osovini zla“, što je Pjongjang okarakterisao kao objavu rata.

Washington je tvrdio da Sjeverna Koreja tajno razvija nuklearni program, što je u suprotnosti sa njihovim sporazumom iz 1994. godine, pa je obustavio isporuke nafte.

Sljedeće godine Sjeverna Koreja se povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, Pjongjang je saopštio da ima materijala za šest nuklearnih bombi, a međunarodna zajednica je ovoj zemlji nametnula oštre sankcije.

Osim SAD i Sjeverne Koreje, u pregovorima su učestvovali Južna Koreja, Rusija, Japan i Kina, a septembra 2005. godine, potpisan je sporazum kojim je Pjongjang pristao da se odrekne svog nuklearnog programa u zamjenu za međunarodnu pomoć i bezbjednosne garancije. Sporazum nije ispoštovan, ali su pregovori sporadično nastavljeni, uz redovne sjevernokorejske akcije lansiranja raketa.

XS
SM
MD
LG