Dostupni linkovi

U BiH stiglo blizu 19 hiljada Pfizer vakcina, još 100 hiljada u četvrtak


Jedna od pošiljki Pfizer vakcina koja je stigla na sarajevski aerodrom
Jedna od pošiljki Pfizer vakcina koja je stigla na sarajevski aerodrom

Posljednji kontingent od 18.720 Pfizer/BioNTech vakcina, koje je Bosna i Hercegovina (BiH) nabavila u okviru evropskog granta vrijednog 13,7 miliona eura, stigao je u srijedu 25. augusta u Sarajevo, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Ovim je ukupan broj Pfizer/BioNTech vakcina isporučenih za BiH, kao pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19 u okviru granta EU4Health (EU za zdravlje), povećan na 214.110 doza.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je ranije na Twitteru najavilo i da će u četvrtak, 26. augusta, putem COVAX mehanizma stići još 100.620 doza vakcina.

Iz Delegacije EU u BiH navode da od "13,7 miliona eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini, više od 9 miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina".

EU i njene zemlje članice (Tim Evropa) ukupno su isporučile 1.302.110 doza vakcina protiv korona virusa za BiH, saopšteno je uz napomenu da "ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih građana".

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

"To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na Zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije", izjavio je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler je rekao da "1,3 miliona doza vakcina koje je Tim Evropa osigurao kao podršku partnerima u BiH u cilju zaštite stanovništva, pomažu zaustavljanju širenja virusa i doprinose sprečavanju njegovih mutacija koje bi mogle umanjiti efikasnost postojećih vakcina" i pozvao ljude da se vakcinišu.

EU je za Bosnu i Hercegovinu osigurala ukupno 95 miliona eura bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv COVID-19.

Osim 13,7 miliona eura iz granta EU4Health, EU je osigurala 7,76 miliona eura za pokrivanje medicinskih potreba (više od 6 miliona komada osobne zaštitne opreme, 66 respiratora, 75 ECG monitora, 20 prenosnih ultrazvučnih uređaja i druga oprema). 73,5 miliona eura je izdvojeno za podršku društveno-ekonomskom oporavku.

Pored toga, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH, EU je obezbijedila 250 miliona eura makro-finansijske pomoći za Bosnu i Hercegovinu u vidu povoljnih kredita.

Prema dosadašnjim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u ovu zemlju je stiglo oko 2,9 miliona vakcina. Aplicirano je oko 877 hiljada prve doze, od čega više od 542 hiljade prve doze i više od 334 hiljade druge doze vakcina protiv COVID-a 19.

U ove brojke nisu uključeni svi koji su se vakcinisali u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini (BiH) je, u srijedu 25. augusta, prema podacima nadležnih zdravstvenih ustanova zabilježeno još 617 novozraženih osoba a osam ljudi je preminulo.

Od početka pandemije u martu prošle godine do danas, zabilježeno je 211.059 slučajeva zaraze korona virusom dok je preminulo 9.758 osoba.

XS
SM
MD
LG