Dostupni linkovi

Preminuo glumac Milan Gutović


Poslednju ulogu u JDP-u, lik Vasilija Šopalovića, odigrao je u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića. Predstava je premijerno izvedena u martu 2020. godine.

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je u sredu, 25. avgusta u 75. godini, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Gutović je rođen 11. avgusta avgusta 1946. u Umci kod Beograda. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. godine. Iste godine, postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a član tog ansambla bio je do 2002. godine.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine, a penzionisan je krajem 2011.

Igrao je u predstavama "Protekcija", "Kad su cvetale tikve", "Buba u uhu", "Ruženje naroda u dva dela", "Za kim zvono zvoni", "Pučina", "Kolubarska bitka", "Valjevska bolnica", "Narodni poslanik", "Otelo", "Rodoljupci", "Lažni car Šćepan Mali", "Gagarinov put", "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Večera budala", "Šuplji kamen" i mnogim drugim.

Poslednju ulogu u JDP-u, lik Vasilija Šopalovića, odigrao je u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića. Predstava je premijerno izvedena u martu 2020. godine.

Filmsku karijeru počeo je 1968. godine u filmu Radoša Novakovića Bekstva, nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Prvu glavnu ulogu igra 1979. u filmu Miće Miloševića "Drugarčine", koji ga je angažovao i 1981. za film "Laf u srcu", čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić, gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić.

Godinu dana kasnije, njegov lik su proširili i snimljen je film "Tesna koža", gde je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga koja je doživela enormnu gledanost, pa su snimljeni nastavci. Veće i glavne uloge Gutović je ostvario i u filmovima Erogena zona, Debeli i mršavi, Crna Marija, Majstor i Šampita, Špijun na štiklama, Uslovna sloboda i Sedam i po.

Snimio je na stotine televizijskih filmova i serija (Diplomci, Sedam sekretara SKOJ-a, Bolji život), među kojima su nezaboravne uloge u Otvorenim vratima (Ujak Dragoslav Jakovljević), Metli bez drške (Ognjen Lepšanović) kao i lik Pustolova u serijalu za najmlađe "Dobro veče, deco".

Bio je voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga, a njegove najpoznatije emisije su "Oralno doba" i "Ne može da škodi".

Za ulogu u predstavi "Pučina" Dejana Mijača, nagrađen je na Sterijinom pozorju. Uloga u predstavi "Ruženje naroda u dva dela" donela mu je nagradu za glumačku bravuru "Zoran Radmilović". Nagradu "Raša Plaović" dobio je za ulogu u predstavi "Vesele žene vinzorske". Dobitnik je dve nagrade za životno delo - "Zlatni ćuran" (2019) i "Nušićeve nagrade" (2020).

Zlatnu pulsku arenu dobio je za ulogu u filmu "Poltron" a nagradu Car Konstantin za uloge u filmovima "Uslovna sloboda" i "Sedam i po".

U periodu od 2006. do 2008. bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.

Zdravstveno stanje glumca se, kako je javila agencija Beta, pogoršalo nakon preležanog korona viusa, a od posledica zaraze lečen je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

XS
SM
MD
LG