Dostupni linkovi

Krivična prijava zbog videa iz Tivta u kojem se potiče nacionalna mržnja


Porto Montenegro u Tivtu
Porto Montenegro u Tivtu

Krivična prijava povodom videa na kojem grupa osoba skandira poruke mržnje prema Albancima dostavljena je na postupanje Višem državnom tužilaštvu, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Taj video, za koji se navodi da je snimljen 13. avgusta u Tivtu, proširio se dan kasnije društvenim mrežama, o čemu je Građanska inicijativa (GI) “21. maj” obavijestila 15. avgusta Upravu policije i Vrhovno državno tužilaštvo, s pozivom da se izjasne da li je riječ o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Skandiranjem poruka mržnje, kako je saopštila GI "21. maj", "javno se podstiče nasilje i mržnja prema Albancima, a zbog mogućnosti da su izvršioci ovog krivičnog djela i strani državljani koji turistički borave u opštini Tivat, zahtijeva se efikasno postupanje policije i tužilaštva, i provjera da li se na snimku nalaze i građani Tivta”.

U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici je povodom spornog snimka objavljenog na društvenim mrežama formiran predmet koji se nalazi u fazi izviđaja, nakon čega će se izvršiti svestrana analiza svih prikupljenih dokaza i podataka i donijeti odluka u predmetu, saopšteno je 16. avgusta iz tog tužilaštva za RSE.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) u Tivtu su osudili nacionalističko skandiranje, zatražili od nadležnih procesuiranje ispada.

“Tivat od dolaska nove vlasti, sve više postaje grad u kojem se održavaju skupovi na kojima se šalju nacionalističke poruke, izražava mržnja i netrpeljivost prema nacionalnim manjinama”, saopšteno je iz DPS-a.

Novu lokalnu vlast u Tivtu osvojile su 30.avgusta 2020 čine partije bliske vlastima na državnom nivou, koalicija liste “Narod pobjeđuje”, Bokeški forum i lista Goran Božović, uz podršku Socijaldemokratske partije čime je nakon skoro četvrt vijeka koalicija predvođena DPS-om prešla u opoziciju.

Povodom saopštenja DPS-a se oglasio predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, koji je kazao da je iz Opštine odmah po objavljivanju videa tražena hitna reakcija nadležnih državnih službi i optužio DPS da pokušava da “ugrozi međuetnički sklad u mirnom Tivtu”.

U proteklih godinu dana nove vlasti u Tivtu je zabilježeno više događaja koji su uznemirili tu višenacionalnu sredinu.

Na gradskoj ljetnjoj pozornici se 26. jula uz trobojke, prisustvo tivatskih i budvanskih opštinskih funkcionera i predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), skandiralo “Kosovo je Srbija” uz muzički program sa sličnim porukama.

Organizator skupa koji je bio najavljen kao humanitarno veče je bilo Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon”, koje je u Tivtu krajem decembra 2020. Osnovcima dijelilo novogodišnje paketiće sa propratnim lecima Srpske pravoslavne crke i vjerskom propagandom.

Time je prekršeno više propisa, jer u školama nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u onim koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

Početkom avgusta je čelnik Hrvatske građanske inicijative Andrijan Vuksanović iz Tivta prijavio nadležnima da su mu upućene prijetnje u komentarima na prosrpskom portalu In4s, koji je prenio reakcije HGI povodom godišnjice “Oluje”.

Ministar vanjskih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić Radman je povodom prijetnji, uputio podršku HGI i Vuksanoviću.

XS
SM
MD
LG