Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH bez Dodika: Da Schmidt naredi upotrebu letjelica za požare


Dim od požara u blizini Jablanice u BiH, 15. avgust 2021.
Dim od požara u blizini Jablanice u BiH, 15. avgust 2021.

Dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) zatražili su od visokog predstavnika u BiH da donese odluku o upotrebi letjelica za gašenje požara koji bukte na nekoliko područja u BiH, najviše u južnom dijelu zemlje.

Predsjedništvo BiH bez trećeg člana Milorada Dodika nije moglo donijeti odluku o korištenju letjelica za gašenje požara koji gore već nekoliko dana, jer Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH može donijeti jedino uz saglasnost sva tri člana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je kazao da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao saglasnost, dok iz Dodikovog kabineta još uvijek ne žele ni potvrditi ni negirati ove tvrdnje.

Poziv visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu da iskoristi svoja ovlaštenja u slučaju angažovanja letjelica upućen je nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH u ponedjeljak (16. avgusta), kojoj su, kako je navedeno, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Predsjedništvo BiH poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi s gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju", navodi se u saopštenju 16. avgusta iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se navodi da je Predsjedništvo BiH primilo k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH da su kanaderi iz Hrvatske gasili požare u Širokom Brijegu (jugozapad BiH), na osnovu bilateralnog sporazuma BiH i Hrvatske.

Od Ministarstva je zatraženo da nastavi sa tom praksom i koristi i druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK, jedan od 1o kantona u Federaciji BiH), na krajnjem jugu BiH u ponedjeljak, 16. augusta, aktivna su četiri požara – na širim područjima Čapljine, Jablanice, Mostara i Stoca.

Stambeni i privredni objekti u ovom trenutku, nakon borbe s požarima tokom vikenda, nisu ugroženi.

Zbog neangažovanja helikoptera na požarima u Jablanici, načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović podnio je prijavu protiv Milorada Dodika.

Na požarima u istočnoj Hercegovini, teritoriji entiteta Republika Srpska (RS), prethodnih dana angažovan je helikopter Helikopterskog servisa RS-a.

U nedjelju, 15. augusta, dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ranog jutra gasila su više požara na području Širokoga Brijega, u zapadnoj Hercegovini.

XS
SM
MD
LG