Dostupni linkovi

I dalje aktivni požari u Hercegovini


Nepristupačan teren otažavao je gašenje požara u okolini Jabalnice, na jugu BiH, 12. august, 2021.
Nepristupačan teren otažavao je gašenje požara u okolini Jabalnice, na jugu BiH, 12. august, 2021.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedjeljak, 16. augusta, aktivna su četiri požara – na širim područjima Čapljine, Jablanice, Mostara i Stoca.

Stambeni i privredni objekti u ovom trenutku, nakon borbe s požarima tokom vikenda, nisu ugroženi.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNK-a, sa sjedištem u Mostaru, Pero Pavlović.

On je potvrdio da je još uvijek aktivan požar na lokalitetu Komadinovo Vrelo, u općini Jablanica, gdje već danima bjesni požar većih razmjera, za kojeg su lokalne vlasti tražile i pomoć u gašenju iz zraka.

"Ljudi su uspjeli na terenu uraditi najviše što su mogli. Odbranili su širenje ovog požara prema stambenim objektima u Donjoj Jablanici, odbranili su pristup magistralnoj cesti M-17 i pruzi Mostar-Sarajevo. Požar je sada u predjelu koji je dosta nepristupačan i iz tog razloga su uputili već ranije zahtjev i za pomoć u gašenju požara iz zraka. Uputili su zahtjev i za međunarodnu pomoć", izjavio je Pavlović.

Iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a je u ponedjeljak ujutro saopćeno i kako je tokom vikenda bila ugrožena sigurnost stambeno poslovnih objekata na lokalitetu Komadinovo Vrelo, a u nekoliko navrata vatrogasci i volonteri su uspjeli da presjeku požarnu liniju koja je prijetila da ugrozi sigurnost naselja Donja Jablanica.

"Prilikom intervencija vatrogasci su se suočavali s odronom kamena niz strme litice, čime je bila ugrožena njihova sigurnost", navodi se u jutrošnjem izvještaju za protekla 24 sata Civilne zaštite HNK-a.

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNK-a, sa sjedištem u Mostaru, Pero Pavlović potvrdio je za RSE i da su još uvijek aktivni požari na područjima Čapljine i Stoca, koji gore već danima.

"Na području općine Stolac je požar na području Stupišta i Derana, tamo je teren nepristupačan, pretpostavlja se da je teren kontaminiran minsko-eksplozivnim sredstvima. Na području Općine Čapljina radi se o požaru na lokalitetu Budisavina. Iz istog razloga vatrogasci ne mogu gasiti ovaj požar, jer je teren nepristupačan zato što je moguće da je teren kontaminiran minsko-eksplozivnim sredstvima", izjavio je Pavlović.

On je rekao da je još uvijek aktualan i požar na lokalitetu Bogodol, na širem području Grada Mostara, gdje također već danima gori šumski požar. Prema današnjim podacima iz Operativnog centra Civilne zaštite, požar je i na tom brdskom lokalitetu stavljen pod kontrolu, ekipe su još uvijek na terenu, ali tu više nema otvorenog plamena.

"Prema informacijama kojima raspolažem i koje su pristigle u naš Operativni centar, niti jedan od ovih požara, u ovom trenutku, ne ugrožava stambene niti gospodarske objekte", zaključio je Pavlović u izjavi za RSE.

Požar blizu kuća u bilećkom selu Miriliovići

Požar koji je nošen vjetrom išao prema nepristupačnim predjelima planine Viduše približio se kućama u pomenutom selu kod Bileće, na jugoistoku BiH.

Zahvaljujući vjetru, koji je promijenio pravac požar se nalazi na nekih dvije stotine metara od prvih kuća.

Na liniji požarišta se nalaze pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Bileća koji pokušavaju zaustaviti požar kako ne bi došao do kuća. Kako bi se vatrena stihija obuzdala, bilećkim vatrogascima će se pridružiti i ekipa Civilne zaštite iz ove opštine.

Na ovom području požara ima i u blizini zaseoka Trenstova i Zasada, ali je još uvijek daleko od kuća.

Vatrogasci se nadaju da će zajedničkim snagama uspjeti odbiti vatru od sela Miriliovići.

Požar u blizini Bileće, na istoku Hercegovine
Požar u blizini Bileće, na istoku Hercegovine

Pomoć u vidu helikoptera Oružanih snaga BiH zatražena je prije nekoliko dana, međutim do danas nije angažiran helikopter. Iz Predsjedništva, koje je vrhovni zapovjednik OSBiH i jedino može donijeti odluku o angažiranju helikoptera, nema dogovora sva tri člana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je kazao da Milorad Dodik nije dao suglasnost. Iz Dodikovog kabineta još uvijek ne žele ni potvrditi ni negirati ove tvrdnje.

Zbog neangažiranja helikoptera na požarima u Jablanici, načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio je prijavu protiv Milorada Dodika.

Na požarima u istočnoj Hercegovini, teritoriji entiteta Republika Srpska, prethodnih dana angažiran je helikopter Helikopterskog servisa RS-a.

U nedjelju, 15. augusta, dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ranog jutra gasila su više požara na području Širokoga Brijega, u zapadnoj Hercegovini.

XS
SM
MD
LG