Dostupni linkovi

Asocijacija mladih Roma: Milorad Dodik nas je ponovo sve uvrijedio


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH)
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH)

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“, osudila je u četvrtak 5. avgusta, kako su naveli u saopštenju, rasistički govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Milorada Dodika, na konferenciji za novinare održanoj 2. avgusta, a koju je direktno prenosila Radio televizija Republike Srpske (RS).

Dodik je između ostalog na konferenciji za novinare govorio kako ne prihvata imenovanje novog Visokog predstavnika za BiH, Christiana Schmidta, tvrdio da je sve ono što se dešava upereno protiv srpskog naroda i da će “političko Sarajevo” podržati svakog Visokog predstavnika koji radi protiv RS-a.

„On će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan”, objašnjavao je Dodik svoj stav riječima, koje su, kako se navodi u saopštenju AKSIOM-a uvrijedile čitavu romsku zajednicu.

Oni podsjećaju da ovo nije prvi put da član Predsjedništva Milorad Dodik koristi uvrijedljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo.

Podsjećaju kako je Dodik dok je bio na funkciji predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, na zasjedanju Narodne skupštine, duboko je uvrijedio Rome rasističkom sintagmom „sa gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski“, koristeći je za objašnjenje nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja.

“Nekoliko godina kasnije, kao član Predsjedništva BiH, Dodik ponovo javno vrijeđa Rome, a reakcija ponovo izostaje!”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima sadržaj koji Dodik gotovo svakodnevno šalje u javnost ne priliči jednom političaru, posebno ne visokopozicioniranom koji je u vlasti jedne suverene države.

“Mi smo potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Takvu politiku ne prihvatamo, a još manje prihvatamo takvu politiku koja je „obogaćena“ rasizmom”, zaključuju iz Asocijacije mladih Roma.

Christian Schmidt funkciju visokog predsjednika u BiH preuzeo je 1. augusta. Na ovoj poziciji je naslijedio Valentina Inzka koji je dužnost obavljao od 2009. Godine, a nekoliko dana nakon isteka mandata u skladu sa bonnskim ovlastima nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida.

XS
SM
MD
LG