Dostupni linkovi

Biden pozvao guvernera Njujorka da podnese ostavku nakon optužbi za seksualno uznemiravanje


Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo)
Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo)

Predsednik SAD Joe Biden (Džo Bajden) pozvao je Endrjua Kuoma (Andrew Cuomo) da podnese ostavku nakon nezavisne istrage koja je pokazala da je guverner Njujorka uznemiravao više žena.

Bajdenova osuda usledila je nekoliko sati nakon što je državna tužiteljica Letiša Džejms (Letitia James) rekla da je guverner prekršio državne i savezne zakone.

Kuomo je porekao da je ikoga neprikladno dodirivao i obećao da će ostati na funkciji.

Sada bi mogao biti smenjen, a takođe se suočava i sa odvojenom krivičnom istragom.

"Mislim da bi trebalo da podnese ostavku", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući u utorak. "Shvatam da bi državno zakonodavstvo moglo odlučiti o opozivu. Ne znam to tačno. Nisam čitao sve te podatke."

Petomesečna istraga pokazala je da je guverner Njujorka Endrju Kuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući "klimu straha" u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljka Letiša Džejms.

Nezavisna istraga pokazala je da se Kuomo bavio neželjenim dodirivanjem i da je davao neprikladne komentare, rekla je tužiteljka na brifingu za novinare.

Ona je dodala da je kancelarija demokratskog guvernera postala "toksično radno mesto" koje je omogućilo "uznemiravanje".

"Istraga je otkrila da je guverner Kuomo seksualno uznemiravao sadašnje i bivše državne službenice neželjenim dodirivanjima bez saglasnosti i davanjem brojnih uvredljivih komentara“, rekla je tužiteljka Džejms.

Prema njenim rečima istražitelji su razgovarali sa 179 pojedinaca među kojima su bile i žene koje su podnele žalbu protiv Kuoma.

Demokrata Kuomo (63) je, nakon što je tužilaštvo objavilo nalaze, rekao da "nikada nikoga nije dodirivao na neprikladan način" niti da je nekoga seksualno uznemirivao.

"Činjenice su mnogo drugačije od onoga što je prikazano", rekao je Kuomo koji se na mestu guvernera Njujorka nalazi od 2011. godine.

Kuomo je pokušao da objasni te susrete kao svoj rutinski način pokazivanja naklonosti prema drugima. Video koji je objavio prikazuje više njegovih slika kako grli i ljubi muškarce i žene različitog uzrasta u naizgled sporazumnim interakcijama, preneo je Rojters.

U odgovoru koji je snimio, Kuomo se izvinio dvema ženama: jednoj koja je rekla da je guverner pitao da li je otvorena za seks sa starijim muškarcem i drugoj koju je poljubio na venčanju.

Ali je negirao druge optužbe.

On je jasno stavio do znanja da neće podneti ostavku.

Nalazi, detaljno opisani u izveštaju tužilaštva, mogli bi da nanesu ozbiljan udarac Kuomovoj političkoj budućnosti i ometati njegovu administraciju, konstatuje Rojters, iako navodi da je istraga bila građanske prirode i neće direktno dovesti do bilo kakvih krivičnih prijava protiv njega.

Nakon objavljivanja izveštaja tužilaštva guverner Njujorka se suočava sa brojnim zahtevima da podnese ostavku.

Kuomo suočen sa zahtevima za ostavku

Pored predsednika SAD i predsednica Predstavničkog doma Nensi (Nancy) Pelosi pozvala je guvernera Njujorka da podnese ostavku.

"Kao i uvek, pohvaljujem žene koje su se javile da iznesu svoju istinu. Prepoznajući njegovu ljubav prema Njujorku i poštovanje prema funkciji koju obavlja, pozivam guvernera da podnese ostavku", navela je Pelosi.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da ono "što smo videli diskvalifikuje".

Predsedavajući skupštine države Njujorka, koja je pod kontrolom demokrata, Karl Hesti (Carl Heastie), rekao je da Kuomo "više ne može ostati na funkciji" i da će ovo zakonodavno telo ubrzati istragu o opozivu.

"Vreme je da učinite pravu stvar, opozovite ga", napisao je.

Šarlot Benet (Charlotte Bennett), bivša Kuomova pomćnica koja je iznela neke od optužbi napisala je na Tviteru: "Ne želim izvinjenje, želim odgovornost i prestanak okrivljavanja žrtava".

Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) i senator Kirsten Gilibrand (Kirsten Gillibrand), obojica njujorške demokrate, u zajedničkoj izjavi su naveli: "Nijedan izabrani zvaničnik nije iznad zakona. Građani Njujorka zaslužuju bolje vođstvo u guvernerovoj kancelariji. Verujemo da guverner treba da podnese ostavku“.

Demokratski kongresmeni Tom Suozi (Tom Suozzi), Hakim Džefriz (Hakeem Jeffries) i Gregori Miks (Gregory Meeks), svi iz Njujorka, naveli su u zajedničkoj izjavi: "Pohvaljujemo hrabre žene koje su istupile. Došlo je vreme da guverner Kuomo učini pravu stvar za građane države Njujork i podnese ostavku."

Republikanski državni odbor Njujorka naveo je da Kuomo mora odmah da da ostavku i suoči se sa pravdom.

XS
SM
MD
LG