Dostupni linkovi

Glumica predstave na mađarskom jeziku u Srbiji podnela ostavku zbog cenzure


Predstava "Kazimir i Karolina"
Predstava "Kazimir i Karolina"

Glumica drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica Žuža Kalmar podnela je ostavku u Mađarskom nacionalnom savetu (MNS) zbog prekida turneja komada "Kazimir i Karolina" Salašarskog pozorišta (Tanyaszínház) na severu Vojvodine.

Predsednik MNS Jene Hajnal zatražio je pre 28. jula od rukovodstva Salašarskog pozorišta da prekine turneju komada „Kazimir i Karolina“, zbog navodno spornog rečnika u predstavi.

Vodeći političar Mađara u Srbiji Ištvan Pastor je takav zahtev podržao.

Pastorova stranka Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sestrinska je partija Orbanovom Fidesu u Mađarskoj. SVM u Srbiji učestvuje u vlasti sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glumica Žuža Kalmar za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da ovu zabranu vidi kao “grubi napad” na njen svet pozorišta, kulture i umetnosti.

„Salašarsko pozorište je pozorište svih nas, vojvođanskih Mađara u najširem mogućem smislu“, kaže Kalmar za RSE.

U predstavama Salašarskog pozorišta igraju glavnom mladi glumci koji pohađaju Akademiju umetnosti ili su je tek završili.

Salašarsko pozorište, koje je produciralo za predstavnike Mađara u Srbiji "spornu" predstavu, pozorišna je trupa koja više od 40 godina "dovodi" pozorište u sela širom Vojvodine gde žive Mađari.

Finansijer putujućeg Salašarskog pozorišta je Mađarska nacionalna manjina u Srbiji. Savet finansiraju institucije Srbije, ali novac dobija i iz donacija Orbanove vlade.

Kalamar za RSE kaže kako je njena namera bila da ovom ostavkom skrene pažnju javnosti na ovaj problem.

„Ako društvo za uzvrat ne odreaguje veoma oštro, ko zna kad će se stati na kraj ovoj cenzuri i autokratiji“, smatra Kalmar.

Prema rečima rukovodstva pozorišta, zahtev mađarskih političkih predstavnika u Srbiji je “oblik uvođenja cenzure u pozorište”, ali će, uprkos tome, svake večeri do 12. avgusta u 21 sat publika moći da gleda predstavu u Kavilu.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal naveo je u svom saopštenju 27. jula da su u predstavi problem psovke.

"Ova predstava dovodi u pitanje svetlu prošlost i nasleđe ovog pozorišta", navodi se u saopštenju Hajnala.

Na upit RSE da pojasni navode, Hajnal je za RSE rekao "ne bi želeo ništa da doda" mimo saopštenja.

Predstava „Kazimir i Karolina“ je napisana tridesetih godina dvadesetog veka, u osvit nacizma u Evropi. Radnja je smeštena na festival Oktoberfest 1930. godine i prati ljubavni par čija se veza raspada usred društvenih okolnosti - Kazimira i Karolinu.

XS
SM
MD
LG