Dostupni linkovi

U Hrvatkoj uhapšen Pero Vincetić, optužen za ratni zločin na području Orašja u BiH


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Na području Osiječko-baranjske županije u Hrvatskoj uhapšen je Pero Vincetić, koji je osumnjičen za ratni zločin nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine, potvrdilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH).

Tužilaštvo navodi da je Pero Vincetić zvani Konj rođen 1968. godine, te da se koristi i identitetom Marco Vidović.

Uhapšen je u predmetu realiziranom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je podršku dao i tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO (Hrvatskog vijeća obrane), tužilac Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH je 2010. godine podigao optužnicu kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Iz Tužilaštva BiH navode da su sukladno Protokolu o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina kolegama u Hrvatskoj ranije predali dokaze za kazneno gonjenje Vincetića, koji je duže vrijeme bio nedostupan pravosuđu BiH, i koji se prema operativnim podacima nalazio na području Hrvatske.

XS
SM
MD
LG