Dostupni linkovi

U BiH 30 novozaraženih korona virusom


Vakcinacija u Sarajevu, arhivska fotografija
Vakcinacija u Sarajevu, arhivska fotografija

U Bosni i Hercegovini (BiH) je u protekla 24 časa kod 30 osoba potvrđena zaraza korona virusom, među nešto manje od hiljadu i po testiranih uzoraka.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Brčko distrikta BiH, nema novih smrtnih slučajeva.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je novih 25 slučajeva zaraze korona virusom, od 1.134 testirana uzorka.

"Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo (4 od 10 kantona u Federaciji BiH). Do sada je testiran ukupno 730.281 uzorak, a virus je potvrđen kod 134.134 osobe", saopšteno je iz Zavoda u utorak, 13. jula.

U saopštenju se dodaje da su na području Federacije BiH umrle 5.534 osobe koje su bile zaražene korona virusom.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, u Republici Srpskoj (RS), u posljednja 24 sata je izvršeno testiranje 199 laboratorijskih uzoraka, a korona virus potvrđen je kod pet osoba.

"Radi se o tri muške i dvije ženske osobe, od kojih je jedna osoba mlađe, dvije osobe srednje i dvije osobe starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, dvije osobe su iz Pala i tri iz Banjaluke", saopšteno je 13. jula iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodaje se da je u RS do sada potvrđeno 64.376 slučajeva zaraze virusom korona, te da je preminulo ukupno 3.790 osoba. Testirano je nešto manje od 290 hiljada osoba.

Na liječenju u bolnicama u RS nalaze se 44 osobe, od čega su tri pacijenta na respiratoru.

U Brčko distriktu BiH nije zabilježeno novih slučajeva zaraze u posljednja 24 časa, iako je testirano 130 osoba.

XS
SM
MD
LG