Dostupni linkovi

Biden: Vojna misija SAD u Afganistanu završava se 31. augusta


Predsjednik SAD Joe Biden, 06.07.2021
Predsjednik SAD Joe Biden, 06.07.2021

Američka vojna misija u Afganistanu završit će se 31. augusta, rekao je to predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u četvrtak.

"Nismo otišli u Afganistan radi izgradnje nacije", rekao je Biden dodavši da se “afganistanski lideri moraju okupiti i krenuti prema budućnosti."

Biden je također naglasio opravdanost svoje odluke da okonča američke vojne operacije, čak iako Talibani brzo napreduju u značajnim dijelovima zemlje.

Administracija je posljednjih dana više puta okvir sukoba definisala kao odluku koju je Biden donio nakon što je zaključio da je to "rat koji se ne može dobiti" i da "nema vojno rješenje".

"Koliko još hiljada američkih kćeri i sinova ste spremni rizikovati?" Biden je rekao onima koji pozivaju SAD da produže vojnu operaciju. Dodao je, "Neću poslati drugu generaciju Amerikanaca u rat u Afganistan, bez razumnih očekivanja da će postići drugačiji ishod."

Bidenov govor dolazi u momentu kada talibani napreduju i zauzimaju okruge u Afganistanu dok se međunarodne snage povlače.

Pod pritiskom kritičara da dodatno pojasni odluku da se povuče, Biden je rekao da je isključivo na afganistanskom narodu kako će voditi svoju zemlju.

„Vjerujem li talibanima? Ne, "rekao je Biden." Ali vjerujem u kapacitet afganistanske vojske koja je bolje obučena, bolje opremljena i kompetentnija u smislu vođenja rata. "

Prije govora, šefica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su službenici Bidenove administracije uvijek očekivali "porast" nasilja i veća previranja dok povlačenje bude napredovalo. Dodala je da bi produženje američkog vojnog učešća, s obzirom na to da je bivši predsjednik Donald Trump već pristao na povlačenje američkih trupa iz Afganistana do maja 2021., dovelo do eskalacije napada na američke trupe.

"Pitanje s kojim se u osnovi suočio bilo je da li će nakon 20 godina angažovati još američkih trupa u građanskom ratu u Afganistanu", rekla je Psaki.

Biden je rekao da je "vrlo malo vjerojatno" da će jedna vlada kontrolisati Afganistan nakon američkog povlačenja i pozvao afganistansku vladu da postigne dogovor s talibanima.

"Misija je ostvarena time što smo dobili Osamu bin Ladena, a terorizam ne proizlazi iz tog dijela svijeta," rekao je.

Američke snage početkom ove sedmice napustile su vojnu bazu Bagram - američki epicentar sukoba radi svrgavanja talibana i lova na počinitelje al-Qaide u terorističkim napadima na SAD 2001. godine koji su pokrenuli rat.

Preostale američke trupe sada su skoncentrisane u glavnom gradu Kabulu. Pentagon je rekao da se očekuje da će glavni američki zapovjednik u Afganistanu, general Scott Miller, završiti svoje dužnosti krajem mjeseca dok radi na smanjenju vojme misije SAD u toj zemlji.

Biden se i dalje suočava s pritiskom iz Kongresa da pruži dodatne detalje o tome kako namjerava pomoći hiljadama Afganistanaca koji su pomagali američkoj vojsci kao prevodioci, vozači i na drugim poslovima koji se sada plaše da će biti mete talibana nakon što SAD završe povlačenje.

Bijela kuća kaže da je administracija identifikovala američke objekte izvan kontinentalnog dijela SAD-a, kao i uvtrećim zemljama, u kojima bi evakuisani Afganistanci mogli ostati dok se obrađuju njihovi zahtjevi za vizu. Biden je dodao da je 2.500 Afganistanaca dobilo posebne imigracione vize otkako je stupio na dužnost u januaru.

"Naša poruka tim ženama i muškarcima je jasna", rekao je Biden. „Ako želite, za vas postoji dom u Sjedinjenim Državama. Mi ćemo stajati s vama, baš kao što ste vi stajali s nama. "

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG