Dostupni linkovi

Advokatska komora Srbije obustavlja rad


Sa protesta advokata ispred Ministarstva pravde u Beogradu, 1. juna 2021.
Sa protesta advokata ispred Ministarstva pravde u Beogradu, 1. juna 2021.

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da će u ponedeljak 5. jula organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

" Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka", navodi se u današnjem saopštenju.

Zašto se protestuju?

Izmenama zakona bi, kako tvrde advokati koji protestuju, bio promenjen način naplaćivanja sudskih taksi, a građanima bi bilo otežano pokretanje sudskih postupaka. Ministarstvo pravde je takve navode negiralo.

Šta neće raditi?

Kako su objasnili u saopštenju Advokatske komore Srbije, tokom obustave rada u ponedeljak advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici.

Dodali su i da neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom odredjivanja pritvora.

Blokadom saobraćaja do izmene zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG