Dostupni linkovi

U mezarju u Potočarima 11. jula bit će ukopani ostaci 19 žrtava genocida


Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, juni 2021.
Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, juni 2021.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH) u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ove godine, u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida, bit će ukopana i tijela dvojice maloljetnika, 16-ogodišnjeg Azmira Osmanovića, koji je i najmlađa žrtva genocida koja će biti ukopana ove godine, te 17-ogodišnjeg Fikreta Kiverića.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do danas su ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Srpske snage, predvođene glavnim komandantom Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem, su nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN) u julu 1995. godine, ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka.

Za ovaj je zločin Mladić pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, baš kao i nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić.

Još tri visokorangirana oficira VRS-a osuđena su na doživotne kazne zbog genocida u Srebrenici.

U Potočarima će ove godine biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

Obavljene su i pripreme za Marš mira od Nezuka do Potočara i očekuje se oko 2.500 učesnika.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Ćamil Duraković, član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, naveo je kako će svi učesnici u realizaciji sadržaja u povodu obilježavanja godišnjice genocida biti obavezni da se pridržavaju mjera u cilju očuvanja zdravlja. Tim prije što se očekuje veći broj posjetilaca nego prošle godine.

"Neće biti organizovanog prijevoza građana iz gradova BiH, kao prošlih godina, ali Organizacioni odbor ne može uticati na broj onih koji će privatnim automobilima doći na kolektivnu dženazu. U svakom slučaju, svi se moramo i dalje pridržavati mjera propisanih zbog pandemije korona virusa", kazao je Duraković za RSE.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG