Dostupni linkovi

Vučić o presudi Stanišiću i Simatoviću: Političko delovanje suda


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 1. jula da je osuđujuća presuda bivšim šefovima srpske tajne policije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću “slika i prilika političkog delovanja Haškog tribunala”.

Vučić je rekao da je drugačija sudska praksa primenjena prilikom suđenja hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču koji su oslobođeni optužbe za zajednički zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja Srba.

Vučić je rekao da je u tim predmetima morao da bude utvrđen “lični uticaj u zoni delovanja tih oficira” i da mora da postoji “akt, naređenje”, dok je u slučaju Stanišića i Simatovića to promenjeno.

Dačić: Nada da će doći do revizije presude

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je siguran da osuđeni čelnici Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović nisu počinili nikakve zločine i da se nada da će doći do revizije te presude.

Dačić je rekao da Stanišića poznaje kao "ozbiljnog i kvalitetnog čoveka", koji je imao pozitivnu ulogu na donosioce političkih odluka devedesetih "da postupaju racionalno".

Komentarišući to što sud nije dokazao da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, Dačić je ocenio da je to bio pokušaj suda da stavi kolektivnu krivicu na Srbiju.

Vulin: Haški tribunal napravljen da bi sudio Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 30. juna nakon presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da je sud u Hagu "napravljen da bi sudio Srbima, a ne istini".

"Zanimljiv je mehanizam kako to rade, kada su (bivšeg hrvatskog generala Antu) Gotovinu osudili za zločine u Oluji, sledeća presuda je bila da je nevin, a kada Srbe označe nevinim, sledeća presuda je da su krivi. Haški tribunal je napravljen da bi sudio Srbima, odnosno da bi sudio Srbiji", rekao je Vulin za televiziju Pink i dodao da je to "zajednički stav" i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i njega lično.

Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici u Hagu 30. juna 2021.
Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici u Hagu 30. juna 2021.

Stanišić i Simatović osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je 30. juna prvostepeno na po 12 godina zatvora bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića.

Prvostepena presuda Stanišića i Simatovića tereti za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca u proleće 1992. godine.

Tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc saopštio je da osuđujuća presuda Stanišiću i Simatoviću predstavlja korak napred u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Odbrana bivšeg šefa Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića najavila je da će uložiti žalbu na ovu presudu.

Stanišić i Simatović se žale na zatvorsku presudu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG