Dostupni linkovi

Crnogorskom državljaninu uhapšenom na Gazimestanu određen pritvor na Kosovu


Gazimestan, obeležavanje praznika Vidovdan, 28. juni 2021.
Gazimestan, obeležavanje praznika Vidovdan, 28. juni 2021.

Na zahtev tužilaštva Kosova, državljaninu Crne Gore Ristu Jovanoviću određen je pritvor na 30 dana, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegova advokatica Jovana Filipović i dodala da će na ovu odluku sutra (1. jul) biti podneta žalba Apeacionom sudu.

Jovanović će biti prebačen u pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici na severu Kosova.

Optužen je za krivično delo "Izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti”.

Risto Jovanović, koji je uhapšen 28. juna, na Gazimestanu, 15 kilometara od Prištine, tokom obeležavanja Vidovdana, je rekao da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Na osnovu izveštaja iz Policije Kosova, Risto Jovanović je skandirao nacionalističke pozive i izazivao mržnju.

Srpska pravoslavna crkva (SPC), ali i Srbi sa Kosova i iz regiona, na Gazimestanu svake godine obeležavaju 28. jun, praznik Vidovdan, kao pomen na stradanje Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389. godine.

Nakon što je Jovanović uhapšen, ambasada Crne Gore na Kosovu je saopštila da je kontaktirala kosovske vlasti i da će preduzeti aktivnosti u pravcu zaštite crnogorskog državljanina.

Prethodno je vladajući prosrpski Demokratski front zatražio od Vlade Crne Gore da “od partnera sa Kosova zaheva hitno puštanje na slobodu Rista Jovanovića”.

Oglasio se i premijer Zdravko Krivokapić koji je zatražio da crnogorski državljanin bude odmah pušten na slobodu ukoliko nije počinilac krivičnog dela.

XS
SM
MD
LG