Dostupni linkovi

BiH: Iz prihvatnog centra Sedra izmještene porodice sa djecom, objekat vraćen vlasniku


Zatvaranje prihvatnog centra Sedra kod Velike Kladuše, na zapadu BiH, 30. juni 2021.
Zatvaranje prihvatnog centra Sedra kod Velike Kladuše, na zapadu BiH, 30. juni 2021.

Iz prihvatnog centra 'Sedra' kod Velike Kladuše na zapadu Bosne i Hercegovine je izmješteno 20 porodica sa djecom u Đački dom Borići kod Bihaća, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je za RSE kako je time ovaj prihvatni centar vraćen na korištenje vlasniku.

„Radi se o ranjivim kategorijama, odnosno porodicama sa djecom koje su boravile u prihvatnom centru“, kazao je Kljajić.

Povučeno je i zaposleno osoblje, te iznesena kompletna oprema iz objekta.

Privremeni prihvatni centar "Sedra" otvoren je u julu 2018. godine, a u njemu su boravile ranjive kategorije migrantske i izbjegličke populacije.

Inače, sa današnjim datumom ističe ugovor o finansiranju "Sedre".

Prema riječima ministra unutrašnjih poslovva USK Nermina Kljajića, na području tog kantona u migrantskom kampu 'Lipa' kod Bihaća boravi oko 750 migranata, 450 ih je u kampu 'Miral' kod Velike Kladuše, a 200 osoba je smješteno u Đački dom Borići u Bihaću, gdje borave porodice sa djecom i maloljetnici.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) počelo je izradu nove strategije u oblasti migracija i azila i akcionog plana za period 2021–2025. godine.

Definisano je sedam ključnih ciljeva koje BiH želi provesti u oblasti migracija, a koji su usklađeni sa zakonodavstvom Evropske unije (EU).

Između ostalog, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH, početkom juna, planirano je uspostavljenje nove agencije za upravljanje neregularnim migracijama, kako bi BiH u potpunosti preuzela upravljanje prihvatnim centrima i migracijama u zemlji.

U Federaciji BiH (FBiH), trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante.

Na području Unsko-sankskog kantona (jedan od deset kantona u tom bh. entitetu) rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa, a u Kantonu Sarajevo Ušivak i Blažuj.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj (RS), ne postoji nijedan prihvatni centar za migrante.

XS
SM
MD
LG