Dostupni linkovi

Vučić, Rama i Zaev o ’Malom Šengenu’ 29. juna


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Zoran Zaev premijer Severne Makedonije, Edi Rama premijer Albanije
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Zoran Zaev premijer Severne Makedonije, Edi Rama premijer Albanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u utorak, 29. juna, posredstvom video-konferencije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom o unapređenju odnosa u okviru regionalne inicijative "Mali Šengen".

Vučić je na konferenciji za novinare 24. juna izjavio da očekuje da će na tom sastanku biti donete konačne odluke o zajedničkom delovanju protiv prirodnih nepogoda i o bržem protoku robe, ljudi i kapitala.

"Za nas je od ogromnog značaja sistem radnih dozvola, gde onaj koji dobije radnu dozvolu na teritoriji jedne od tri zemlje, imaće radnu dozvolu u sve tri zemlje. Time ćemo obezbediti više nedostajuće radne snage u Srbiji", rekao je ranije Vučić.

Kada je reč o odnosima u regionu, on je pre četiri dana novinarima rekao da će saradnja sa Severnom Makedonijom i Albanijom stalno rasti.

“Žao mi je što Albaniji i Severnoj Makedoniji nije dat datum za otpočinjanje pregovora jer mislim da je to nefer”, naveo je tada on.

Inicijativu "mali Šengen", u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Severna Makedonija, pokrenule su 2019. godine te tri zemlje kao projekat za poboljšanje ekonomije i regionalne saradnje.

Ideja tri države Zapadnog Balkana je da se stvori jedinstveno tržište kako bi se ubrzao njihov ekonomski razvoj.



XS
SM
MD
LG