Dostupni linkovi

Pretresi i saslušanja u slučaju ’Petnica’


Petnica, naučni centar pored Valjeva, zapadna Srbija
Petnica, naučni centar pored Valjeva, zapadna Srbija

Policija je 28. juna pretresla više lokacija povezanih sa osobom koju desetine žena optužuju za seksualno zlostavljanje u Istraživačkoj stanici (IS) Petnica na zapadu Srbije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

Nakon pretresa, bivši zaposleni u Petnici B.S. daće izjavu u svojstvu građanina, a u okviru predistražnog postupka koje je tužilaštvo pokrenulo 24. juna.

Istovremeno je i istraživačka stanica "Petnica" saopštila da su nadležni organi pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja devojčica, što je prošle nedelje isplivalo u javnost.

Istakli su da im je "žao što ranije nisu prepoznali značaj ovog problema" u toj obrazovnoj ustanovi.

"Osuđujemo svaki oblik seksualnog nasilja i bezrezervno izražavamo podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju Petnice, nakon što su prošle sedmice u javnost isplivali detalji seksualnog uznemiravanja devojčica.

„Nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS "Petnica" su im na raspolaganju. Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere", navodi se u saopštenju.

Iz "Petnice" su naveli da se "obavezuju" da upoznaju javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimaju da zaštite učesnice i učesnike seminara u toj istraživačkoj stanici od nasilja.

"Istovremeno shvatamo da je neophodno unaprediti i pedagoške prakse i iskoreniti oblike ponašanja koji su doprineli nasilju, a koji su tolerisani u atmosferi slobode koju negujemo u Petnici. Zahvaljujući hrabrosti naših koleginica, Petnica je spremna da odgovori i na ovaj izazov", ukazano je u saopštenju.

Petnica u fokusu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Tužilaštvo formiralo predmet o mogućem seksualnom zlostavljanju

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu formiralo je predmet o mogućem seksualnom zlostavljanju u Istraživačkoj stanici „Petnica“, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa 25. juna (RSE) viša javna tužiteljka u Valjevu Dragana Marković.

Marković je rekla da je predmet formiran 24. juna kada je nedeljnik "Vreme" objavio svedočenja pet anonimnih osoba koje su navele da su seksualno zlostavljane u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine, i da je u svim slučajevima zlostavljač bio isti.

Tužilaštvo je, prema njenim rečima, naložilo policiji da u „Petnici“ obavi razgovore sa osobama koje su u pomenutom periodu bile na odgovornim mestima, sa nekima od istraživača, kao i da pokušaju da dođu do imena i prezimena oštećenih ukoliko žele da daju izjavu.

Ona je dodala da će Tužilaštvo "učiniti sve da se utvrde sve činjenice", nakon čega će odlučiti o eventualnom podizanju optužnice.

Istraživačka stanica „Petnica“ je nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture i obrazovanja, a njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

„Petnica“ organizuje različite programe, a osnovna ciljna grupa su učenici srednjih škola kojima se nudi mogućnost pohađanja seminara i kurseva tokom cele godine.

XS
SM
MD
LG