Dostupni linkovi

Preminula članica Saveta protiv korupcije Srbije Jelisaveta Vasilić


Jelisaveta Vasilić, Beograd, Jul 2010.
Jelisaveta Vasilić, Beograd, Jul 2010.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić preminula je danas, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

U toku svog profesionalnog rada Vasilić je više puta ukazivala na korupciju u Srbiji i aktivno se zalagala da tema korupcije bude prisutna u javnom disusrsu, zbog čega je često bila na meti kritika funkcionera vladajuće koalicije stranaka.

Vasilić je rođena 1940. godine, a Pravni fakultet u Beogradu završila je 1964. godine.

Kako se navodi u njenom rezimeu na sajtu Saveta, Vasilić je radila kao sudija više od 35 godina. Bila je stručni savetnik pri Vrhovnom privrednom sudu Jugoslavije od 1969. do 1973. i sudija Višeg privrednog suda u Beogradu, od 1994. do 2000. godine.

Takođe, bila je advokat i arbitar u spoljnotrgovinskoj arbitraži pri Privrednoj komori Jugoslavije od 1998, kao i stalni stručni konsultant Agencije za privatizaciju od 2002. godine.

Osnivač je i član Upravnog odbora Društva sudija Srbije do 2000. godine.
Autorka je više od 100 stručnih radova iz oblasti privrednog prava i koautor više zakonskih projekata.

Početkom februara 2021. Vasilić je dobila nagradu "Doprinos godine Evropi" koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji.

Nagrada "Doprinos godine Evropi" dodeljuje se već 19 godina za govor, knjigu ili stav koji promoviše evrointegracije i evropske vrednosti.

"Svojim dosadašnjim radom Vasilić je primer nepokolebljivosti u borbi protiv korupcije i iskrenim zalaganjem za vrednosti u koje veruje - vrednosti i koje mi u Evropskom pokretu delimo - Vasilić u svakom pogledu zaslužuje da dobije priznanje 'Doprinos godine Evropi' ", pisalo je u obrazloženju.

Telegram saučešća porodici i saradnicima, povodom smrti Jelisavete Vasilić, uputili su zvanično Vlada Srbije i premijerka Ana Brnabić.

XS
SM
MD
LG