Dostupni linkovi

Srbija se uskladila sa stavom EU o Belorusiji


Srbija je podržala Deklaraciju Evropske unije (EU) o prinudnom presumeravanju Rajanerovog (Ryanair) aviona u Minsk, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Deklaracija EU usvojena je 24. maja ove godine nakon što su beloruske vlasti preusmerile Rajanerov avion, sa leta iz dve prestonice EU, u Minsk i uhapsile novinara Romana Protaševiča. Države članice i kandidati mogu naknadno da se pridružuju podršci toj deklaraciji.

Zvaničnici u Srbiji nisu objavili javno odluku o podršci.

Iz EU nema zvanične potvrde kada je Srbija potvrdila da se usklađuje sa zajedničkom deklaracijom oko Belorusije. Poslednji put je ova strana ažurirana 9 juna, stoga se može zaključiti da je zvanični Beograd najkasnije 9. juna potvrdio stav da se usklađuje sa EU u vezi sa avionom Rajanera.

U Deklaraciji EU se navodi da je preusmeravanje aviona i hapšenje Protaševiča još jedan očigledan pokušaj beloruskih vlasti da utišaju sve glasove opozicije.

Takođe se poziva na hitno oslobađanje Protaševiča i međunarodnu istragu ovog incidenta.

Deklaraciji su se sem Srbije, kako stoji na sajtu Evropskog saveta, pridružile i druge države Zapadnog Balkana, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Nakon što se usvoji zajendički stav država članica EU oko određenog spooljnopolitčkog pitanja, isti se prosleđuje držzvama kandidatima i zemljama koje su deo Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, kako bi one imale priliku da se usklade.

Ovim zemljama se daje rok, između 5 i 14 dana, za izjašnjavanje, kada se usklađivanje, koje je politička obaveza treće zemlje, smatra konačnim.

Ovo nije prvi put da se Srbija pridružuje Deklaraciji EU protiv Belorusije.
Srbija je krajem avgusta 2020. potpisala Deklaraciju EU u kojoj je navedeno da su građani Belorusije tokom izborne kampanje te godine „pokazali želju za demokratskim promenama”, ali da predsednički izbori „nisu bili ni slobodni ni fer".

Međutim, premijerka Srbije Ana Brnabić je posle toga izjavila da se nada da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko "neće to zameriti" Srbiji.

Evropska unija (EU) uvela je do sada tri kruga sankcija protiv Belorusije, primenjujući zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za 88 pojedinaca i sedam entiteta, uključujući i autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Takođe je zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

U međuvremenu je najavljeno da se odmeravaju nove sankcije usmerene na ekonomski sektor blizak autoritarnom lideru.

Nije poznato da li Srbija podržavanjem Deklaracije pristaje i na sankcije.

Evropski parlament pozvao 10. juna na opsežne ekonomske sankcije i niz drugih mera protiv Belorusije kao odgovor na rastuću represiju i prisilno prizemljenje aviona koji je leteo između dve prestonice EU.

Belorusija se već nalazila pod sankcijama EU zbog optužbi za krađu glasova na predsedničkim izborima u avgustu prošle godine.

Trenutno se u Rusiji održavaju trilateralne vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2021“ na kojima učestvuju Rusija, Belorusija i Srbija.

XS
SM
MD
LG