Dostupni linkovi

Alkalaj pred Vijećem sigurnosti, uprkos Dodikovom protivljenju


Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, arhivska fotografija
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, arhivska fotografija

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, obratio se u srijedu navečer, 8.juna na zasijedanju Vijeća sigurnosti, ocjenjujući da su pravosudni organi BiH preduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. godine.

"Svi potencionalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela", rekao je Alkalaj.

Prethodno je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio da se Alkalaj ne obrati na sjednici.

Dodik je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH da ambasador BiH pri UN u NJujorku ne može da se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, tvrdeći kako "Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja".

Dodik je u pismu naveo da Sven Alkalaj "može fizički prisustvovati zasijedanju Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale, ali bez obraćanja".

"Urgiramo da Ministarstvo inostranih poslova o gore navedenom uputi instrukciju Stalnoj misiji BiH pri UN u NJujorku, u skladu sa sadržajem ovog dopisa", naveo je Dodik u pismu koje je naznačeno kao "veoma hitno".

Nakon Dodikovog pisma reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je istakao kako Dodik nije slijedio proceduru Predsjedništva kada je iznio svoje mišljenje.

"U svojstvu člana Predsjedništva BiH informišem vas da nema nikakvih prepreka za obraćanje ambasadora Alkalaja pred Vijećem sigurnosti", zaključio je Komšić.

Sjednica Vijeća sigurnosti održana je istog dana kada je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom.

Mladić je osuđen zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Žrtve Srebrenice u iščekivanju konačne presude Mladiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG