Dostupni linkovi

Raab: Ključna uloga Velike Britanije u dovođenju Mladića pred lice pravde


Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab
Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je izjavio kako je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo ključnu ulogu u dovođenju Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca pred lice pravde za zločine koje su počinili na području Zapadnog Balkana, saopšteno je iz britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

"Izdržavanjem kazne doživotnog zatvora Radovana Karadžića u britanskom zatvoru, te potvrđivanjem presude Ratku Mladiću, međunarodna zajednica je pružila određenu utjehu preživjelima i porodicama žrtava, te pomogla da se onemogući nekažnjavanje za najgore zamislive međunarodne zločine", ističe se u saopštenju za javnost.

Haški sud je 8. juna u drugostepenom postupku potvrdio presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Odbijena je Mladićeva žalba na prvostepenu presudu, kao i žalba Tužilaštva.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojim je predsjedavao sudija Alphonso Orie, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudilo po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je, međutim, optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Utvrđeno je da je Mladić kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.

Mladićeva ratna uloga, bježanje od pravde i hapšenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG