Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: Sve strane da poštuju presudu Mladiću


zgrada Ambasade SAD u Sarajevu, fotoarhiv
zgrada Ambasade SAD u Sarajevu, fotoarhiv

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom se potvrđuje osuđujuća presuda za Ratka Mladića.

"Pozvamo sve strane da poštuju današnju presudu i da se nanovo posvete nastavku pomirenja i mirnog suživota, neophodnim za budućnost sigurne i stabilne Bosne i Hercegovine koja brine o pravima svih svojih građana", napisali su iz Ambasade na zvaničnom Twitter nalogu.

Haški sud je 8. juna u drugostepenom postupku potvrdio presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Odbijena je Mladićeva žalba na prvostepenu presudu, kao i žalba Tužilaštva.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojim je predsjedavao sudija Alphonso Orie, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudilo po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je, međutim, optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Utvrđeno je da je Mladić kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.

Mladićeva ratna uloga, bježanje od pravde i hapšenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG