Dostupni linkovi

EU: Poricanje genocida u suprotnosti sa evropskim vrednostima


Evropska unija je saopštila da je pravomoćnom presudom Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) okončano ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine, uključujući genocid, na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Prisjećajući se onih koji su izgubili živote, duboko se suosjećamo s njihovim najmilijima i preživjelima", navodi se u saopštenju visokog predstavnika Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja (Josep Borell) i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi).

Evropska unija, kako se ističe, očekuje od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu potpunu saradnju s međunarodnim sudovima, poštivanje odluka sudova i priznanje njihove nezavisnosti i nepristrasnosti.

"Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu da, u svjetlu činjenica, preuzmu vodeću ulogu u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir", stoji u saopštenju EU.

Navodi se da međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti sa svojom misijom osiguravanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članove njihovih porodica.

"Nekažnjivost je nedopustiva", zaključuje se u saopštenju.

Konačna presuda Međunarodnog suda u slučaju protiv Ratka Mladića još je jedan važan korak u pružanju pravde žrtvama, napisao je na svom Twitter nalogu predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel).

"Pomoći će nam svima da bolnu prošlost ostavimo iza sebe i da budućnost stavimo na prvo mjesto", napisao je Mišel uz haštag #SrebrenicaMascacre.

Haški sud je 8. juna u drugostepenom postupku potvrdio presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Odbijena je Mladićeva žalba na prvostepenu presudu, kao i žalba Tužilaštva.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojim je predsjedavao sudija Alphonso Orie, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudilo po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je, međutim, optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Utvrđeno je da je Mladić kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.

Mladićeva ratna uloga, bježanje od pravde i hapšenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG