Dostupni linkovi

Turković: Presuda Mladiću ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BIH) Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BIH) Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BIH) Bisera Turković ocijenila je kako je presuda Ratku Mladiću konačna i istorijska, navodi se u saopštenju za javnost iz njenog kabineta.

Ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću je 8. juna potvrđena prvostepena presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Ministrica vanjskih poslova BiH navela je da presuda ima "nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost", stoji u saopštenju.

"Prvi put u historiji, genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu",istakla je Turković.

"Biće zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze. Ratko Mladić je samo jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu", dodaje se u saopštenju za javnost iz kabineta ministrice Turković.

Ministrica Turković smatra i da će "ovo biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike Republike Srpske (bh.entiteta) koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti".

"Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu. Stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Rezidualnom mehanizmu za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji", piše u saopštenju.

Ministrica Turković je dodala da su "negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka Evropskoj uniji, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji".

Iz ministarstva vanjskih poslova BiH je saopšteno i da je neophodno što prije zakonski zabraniti javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca, te da novoimenovani visoki predstavnik u BiH može da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost.

Mladićeva ratna uloga, bježanje od pravde i hapšenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG