Dostupni linkovi

Posle višečasovne blokade, uspostavljeni letovi između Rusije i Nemačke


Avioni ruskih aviokompanija na moskovskom aerodromu Šeremetjevo
Avioni ruskih aviokompanija na moskovskom aerodromu Šeremetjevo

Posle višesatnog prekida, letovi između Nemačke i Rusije nastavljeni su 2. juna u večernjim časovima, saopštila je nemačka aviokompanija Lufthanza (Lufthansa). Letovi su bili u prekidu zbog recipročnih mera Rusije i Nemačke o blokadi avioprevoznika dve države.

"Ruske vlasti dale su odobrenje Lufthanzi da sprovodi putničke letove ka Rusiji u junu. To znači da će Lufthanzini letovi za Moskvu i Sankt Petersburg biti obavljeni kako što je predviđeno", rekla je portparolka te grupe za agenciju Frans pres (AFP).

AFP navodi i da je generalni direktor ruske kompanije Aeroflot Mihail Polubojarinov rekao je za rusku državnu agenciju TASS da je "sve dobro i da su dobili sva odobrenja", a da su dobili odobrenje za letove izjavila je i portparolka druge ruske aviokompanije S7 erlajns (S7 Airlines).

Nemačka je 2. juna u popodnevnim časovima saopštila da je blokirala dolazne letove ruskih aviokompanija. To je, kako je navedeno, bio recipročan potez nakon što Rusija nije izdala dozvolu za sletanje nemačkoj aviokompaniji Lufthanza.

Dva aviona Lufthanze ka Rusiji trebalo je u sredu, 2. juna da polete iz Nemačke, ali su ti letovi morali da budu otkazani jer ruske vlasti nisu na vreme dale potrebne dozvole, saopštilo je nemačko ministarstvo.

"Kada ruska strana dodeli dozvole za letove Lufthanze, biće odobreni i letovi ruskih avio-kompanija“, navelo je nemačko ministarstvo, dodajući da zbog otkazivanja nisu realizovana tri leta ruskog Aeroflota u utorak i četiri u sredu.

Iako nemačko ministarstvo, niti aviokompanije, nisu precizirali koji je bio razlog blokade od strane ruskih vlasti, agencija AFP podseća da je Rusija protekle nedelje odbijala neke letove evropskih aviokompanija koji bi po planu letenja zaobišli beloruski vazdušni prostor.

Ruske vlasti su prošle nedelje saopštile da je nekoliko evropskih letova za Moskvu otkazano zbog "tehničkih razloga".

Nemačka Lufthansa je ranije potvrdila da više ne leti iznad Belorusije, nakon što je Evropska unija zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim aviokompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Ove mere uvedene su nakon nasilnog sletanja aviona kompanije Ryanair u glavni grad Belorusije Minsk 23. maja. Naime, Raman Pratasevič, opozicioni aktivista i novinar koji se u Belorusiji suočava sa optužbama za koje bi mogao da dobije i do 15 godina zatvora, bio je na letu kompanije Ryanair iz Atine u Grčkoj do litvanske prestonice Viljnus.

Pilot tog aviona promenio je kurs između dve članice EU i krenuo ka Minsku zbog navodne dojave o bombi. Roman Pratasevič je nakon sletanja u Minsk uhapšen i trenutno se nalazi u zatvoru.

XS
SM
MD
LG