Dostupni linkovi

Sud odbio zahtev Navaljnog da se ukinu noćne zatvorske kontrole


Navaljni se sudu obratio iz zatvora putem video veze

Sud u Rusiji je odbacio zahtev uhapšenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog da mu se ukine status "rizika od bekstva". Ukidanje tog statusa značilo bi i obustavu noćnih kontrola kojima je Navaljni u zatvoru podvrgnut na svaki sat.

Sud je 2. juna presudio da zatvorski stražari nisu prekršili pravo Navaljnog na osmočasovni san. Advokat Navaljnog Vadim Kobzev rekao je da će se na presudu uložiti žalba.

Navaljni je zahtev sudu da se obustave noćne kontrole kojima je podvrgnut u zatvoru uputio 31. maja, rekavši da je ta mera dostigla razmere "mučenja", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Obraćajući se sudu video linkom iz zatvora, Navaljni je rekao da nije učinio ništa što bi opravdalo odluku vlasti da ga proglase rizičnim da pobegne i napusti zemlju, što je rezultiralo proverama u zatvoru.

"Samo želim da prestanu da dolaze i da me bude noću", rekao je Okružnom sudu u Petušinskom u Vladimirskoj oblasti.

"Šta sam uradio: Jesam li se popeo na ogradu? Jesam li iskopao tunel? Ili sam nekome izvadio pištolj? Samo objasnite zašto su me proglasili rizičnim da pobegnem", rekao je on.

Neprijatelj Kremlja tvrdi da noćne provere "zapravo predstavljaju mučenje", rekavši sudiji da bi "poludeo za nedelju dana" ako bi bio podvrgnut redovnim buđenjima.

Navaljni, koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj, osuđen je na dve i po godine zatvora zbog slučaja prevare iz 2014. godine.

On služi kaznu u regionu Vladimir, na oko 100 kilometara od Moskve, a u aprilu je 24 dana štrajkovao glađu zbog uslova u toj kaznenoj ustanovi, poznatoj kao jednoj od najrigoroznijih u Rusiji.

Aleksej Navaljni: Od antikorupcijskog aktiviste do ekstremiste u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG