Dostupni linkovi

Oko 10.000 studenata u Beogradu primilo vakcinu protiv COVID-19


Vakcinacija u Srbiji (fotoarhiva)

Direktor ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić izjavio je u sredu (26. maj) da je do sada oko 10.000 studenata vakcinisano protiv korona virusa.

On je kazao da je juče u mobilnim autobusima u kompleksu Studentskog grada vakcinisan 251 student.

"Po podacima Studenstke poliklinike, vakcinisano je oko 10.000 studenata do sada a pretpostavljamo da je taj broj i veći jer se studenti mogu vakcinisati i u sredinama u kojima žive", kazao je Minić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Dodao je da je epidemiološka situacija u Studentskom centru "Beograd" stabilna a da je trenutno samo kod jednog studenta potvrđeno prisustvo virusa.

Masovna vakcinacija u Srbiji započeta je 19. januara, a među prvima koji su bili pozvani da se vakcinišu bili su stariji od 65 godina i oni koji su zbog drugih bolesti u rizičnoj grupi. Od 21. marta Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je poziv studentima da se vakcinišu.

Međutim, u javnosti se više puta govorilo o tome da je mala zainteresovanost studentske populacije za imunizaciju.

Vakcinacija studenata u Srbiji: Šta je problem?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 19. maja da nije zadovoljna brojem mladih u Srbiji koji su vakcinisani i apelovala na njih da se imunizuju.

Ona je rekla da je do sada vakcinisano oko 42 odsto punoletnog stanovništva, što je oko 2,27 miliona ljudi, a da je plan da do 21. juna u Srbiji, koja ima sedam miliona stanovnika, bude 50 odsto vakcinisanih kako bi se odobrila slavlja, rođendani, proslave i ostala druženja.

Prema aktuelnim podacima, u Srbiji je od 24. do 25. maja potvrđeno 414 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 13 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja juče.

U bolnicama u Srbiji se na lečenju od COVID-19 nalazi 1.079 pacijenata, a na respiratorima je njih 58.

XS
SM
MD
LG